20-minuti pikkuses õhtuses kõnes, mis kanti Ameerika telekanalites üle, teatas Bush, et „on selge, et me vajame muutusi oma Iraagi strateegias,” teatab The Telegraph.

Vägede suurendamise plaan toob Valgele Majale kaasa ägeda vastasseisu novembris Kongressis võimule saanud demokraatliku parteiga. Demokraatide peamine valimislubadus oli tuua väed Iraagist võimalikult pea ära. Tegelikult demokraatidel seda teha pole võimalik, sest vägede ülemjuhatajana on see presidendi otsus.

Bush kuulutas veelkord, et kaotus Iraagis oleks katastroofiline. „Radikaalsed islamiäärmuslased tugevneks ja värbaks uusi liikmeid. Neil oleks parem positsioon mõõdukate valitsuste kukutamiseks, kaose külvamiseks regioonis ja nad kasutaks naftatulusid oma ambitsioonide rahastamiseks. Iraan saaks julgust juurde oma püüdlustes tuumarelvi hankida. Meie vaenlastel oleks turvaala, kust planeerida ja korraldada rünnakuid Ameerika vastu,” selgitas Bush.

Bush nimetas sõda Iraagis “meie ajastu keskseks ideoloogiliseks kokkupõrkeks.”

Bushi uue plaani keskne osa on stabiliseerida olukord Bagdadis, kus valitseb kaos ja massiline usuvägivald. Ameeriklased kavatsevad saata Iraagi pealinna 17 500 sõdurit, et abistada Iraagi üksustel vägivald maha suruda.

Lisaks viiakse Anbari provintsi juurde 4000 sõdurit. Sunniitlik Anbari provints on üks vägivaldsemaid Iraagis.

„Kui me suurendame oma tuge sel üliolulisel hetkel ja aitame iraaklastel praegust vägivallatsüklit murda, siis saame me lähemale tuua päeva, kui meie väed hakkavad koju tulema,” ütles Bush.

Bush, kes on tuntud selle poolest, et ei tunnista kunagi vigu, esines seekord ebatavaliselt alandlikus toonis. „Olukord Iraagis on Ameerika inimestele vastuvõetamatu ja ta on vastuvõetamatu ka mulle. Meie väed on Iraagis võidelnud vapralt. Nad on teinud kõik, mis neilt on palutud. Kui vigu on tehtud, siis vastutus lasub minul,” teatas ta.

Bushi kursimuutus läheb vastupidises suunas detsembris esitatud Iraagi Uurimisgrupi (ISG)soovitustele. Mõlemasse parteisse kuuluvatest poliitikutest ning endistest diplomaatidest ja sõjaväelastest koosnenud grupp soovitas alustada vägede järk-järgulist vähendamist Iraagis ning Iraani ja Süüria valitsusega kokkulepluspoliitika alustamist.

Bush üritas rahvast veenda, et kaotus Iraagis pole sugugi paratamatu.

Samas toetub uus strateegia väga tugevalt Iraagi valitsusele, mis siiani on olnud väga ebatõhus. „Ma olen teinud Iraagi peaministrile ja teistele riigijuhtidele selgeks, et Ameerika pühendumine ei ole lõputu. Kui Iraagi valitsus ei suuda oma lubadusi täita, siis kaotab ta Ameerika rahva toetuse ja kaotab ka Iraagi rahva toetuse.”

Bush hoiatas ameeriklasi ette, et uus strateegia võib esialgu kaasa tuua vägivalla ja ohvrite suurenemist. „Isegi, kui meie uus strateegia töötab täpselt nagu plaanitud, jätkuvad surmavad rünnakud ja vägivald ja me peame arvestama edasiste Iraagi ja Ameerika kaotustega. Küsimus on selles, kas uus strateegia viib meid lähemale edule. Ma usun, et viib.”

Lisaks vägede suurendamisele näeb uus plaan ette Iraagi julgeolekuüksuste võimekuse parandamist, majandusabi miljardi dollari ulatuses Iraagi ettevõtluse arendamiseks ning karmi liini jätkamist Süüria ja Iraani suhtes, keda Bush süüdistab vägivalla õhutamises Iraagis.

USA-l on Iraagis praegu 132 000 sõdurit.