Intervjuus ajalehele Washington Post ütles Bush, et palus oma uuelt kaitseministrilt Robert Gates’ilt koostada plaan maavägede hulga suurendamiseks, teatab Fox News.

Bush ei täpsustanud, kui palju sõjaväge suurendada, kuid ütles, et ta nõustub Pentagoni ja paljude ekspertide hinnanguga, et sõjavägi on praegu ülekoormatud, suutmaks hästi võidelda terrorismiga.

„Ma kaldun uskuma, et me peame suurendama vägesid — armeed ja merejalaväge,” ütles Bush. „Ja ma olen rääkinud minister Gatesiga ja tema kulutab mõnda aega rääkides inimestega oma majas, tuleb tagasi oma soovitustega minule, kuidas selle ideega edasi minna.”

Mitmed sõjaväe tippjuhid väljendavad kartust, et ajutine vägede suurendamine Iraagis või Afganistanis oleks pikas plaanis ebaefektiivne, kuna kurnab armee ja merejalaväe reserve. Vägede hulga suurendamise vastased leiavad ka, et ilma poliitiliste ja majanduslike muutusteta pole Iraagis sõjaväe suurendamine mõttekas, kuna tegu ei ole sõjalise probleemiga.

Bush ütles, et ta pole veel otsustanud uue strateegia osas Iraagis, uue plaaniga peaks ta esinema jaanuaris. Vaatlejate hinnangul kaldub ta toetama plaani, mis suurendaks järsult Ameerika vägesid Iraagis, et sealne kaos kontrolli alla saada.

Bushi sõnul ei tulene vägede suurendamise plaan vaid olukorrast Iraagis, vaid on tingitud laiemast islami äärmusluse vastasest globaalsest võitlusest, mis kestab veel kaua. „Tegu on õige arusaamisega, et see ideoloogiline sõda, milles me oleme, kestab veel mõnda aega ja et me vajame sõjaväge, mis on võimeline jätkuvalt toetama meie püüdlusi ja aitama meil rahu saavutada,” ütles Bush.