Bush ja Blair kohtusid viimase kuu jooksul juba kolmandat korda, keskendudes Iraagi sõjajärgsele perioodile ning erimeelsustele ÜRO rolli suhtes.

Nad pidasid kõnelusi esmaspäeva õhtul 18. sajandist pärit Hillsborough’ lossis ning kohtusid taas teisipäeva hommikul enne pressikonverentsi.

USA välisminister Colin Powell ütles, et Bushi ja Blairi erimeelsused olid lõppenud ning isegi ÜRO peasekretär Kofi Annan ei soovinud ÜRO-le juhtrolli sõjajärgses Iraagis.

USA kinnitas seniajani, et ÜRO peab aitama kergendada Iraagis humanitaarkriisi ning teiste võimalike rollide üle tuleb pidada kõnelusi. Suurbritannia soovib saada sõjajärgse Iraagi tulevikule ulatuslikku rahvusvahelist toetust ja ÜRO heakskiitu.

Vaidlused selle üle, mida ÜRO peaks Iraagis tegema, ähvardavad paisuda sama ägedaks võitluseks Julgeolekunõukogus, nagu küsimus sõjalise jõu rakendamisest Iraagi vastu.

Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa, Iraagi sõja peamised vastased, teatasid eelmisel reedel, et ÜRO peab mängima Iraagi ülesehitamisel keskset rolli, kuna ainult temal on legitiimne võim.

Pärsia lahe äärsed riigid aga kinnitasid esmaspäeval, et iraaklased peavad otsustama pärast sõja lõppemist ise oma tuleviku üle. Nad kutsusid andma ÜRO-le Iraagis juhtrolli.

Powell ütles, et USA ja tema liitlased, kes maksid eluga, peavad saama juhtrolli.

Powelli sõnul teevad Washington ja London tööd ÜRO uue resolutsiooni või resolutsioonidega, mis määratleksid ÜRO rolli.

USA ametnike teatel kinnitaksid ÜRO võimalikud resolutsioonid Iraagi territoriaalset terviklikkust, kindlustaksid kiire humanitaarabi ning kinnitaksid “sobiva sõjajärgse administratsiooni” ametisseasumise.