Ekspresident George Bushi vanim poeg üllatas paljusid kahevahel olnud valijaid, pakkudes kolmes televäitluses tõhusat konkurentsi asepresident Al Gore’ile. Ehkki Gore orienteerus vahel paremini detailides, jättis Bush paljude vaatlejate arvates debattides parema mulje.

Siiski arvab enamik vaatlejaid, et valimiskampaania viimastel päevadel ei ole Bush endale veel võitu kindlustanud. Kuigi kaks aastat kestnud kampaania käigus on Bush paljudele meeldima hakanud, on alles jäänud kahtlused, kas tal piisab presidendirolliks mõistust, kogemust ja teadmisi.

54-aastane Bush suutis endale luua USA poliitikaajaloo võimsaima rahakogumismehhanismi, mis aitas tal rajada teed vabariiklaste presidendikandidaadiks nimetamisele 2000. aasta algul. Partei ametlikuks presidendikandidaadiks saades õnnestus Bushil muuta vähesed kogemused Washingtoni poliitikas oma plussiks.

"Mul ei ole paljusid asju, mis käivad kaasas Washingtoni kogemusega. Mul ei ole vaenlasi, kelle vastu võidelda. Ma tahaksin muuta Washingtoni käitumislaadi viisakamaks ja lugupidavamaks," ütles Bush.

Sel hetkel juhtis Bush küsitlustes asepresidendi ees 17 protsendiga. Kuid pärast demokraatide konventi hakkas tema edumaa kahanema ning lühikeseks ajaks läks Gore temast isegi ette.

Suurem osa septembrist kulus Bushil õige sõnumi leidmisele ja kampaania käigus tehtud eksisammude parandamisele. Kuid ta ei sattunud paanikasse ning sai eneseusalduse tagasi.

Bushi suurimaks saavutuseks võib olla vabariikliku partei ümberkujundamine ja sellele varasemast pehmema maine loomine. Partei asemel, mis näis olevat võtnud eesmärgiks varasemate põlvkondade sotsiaalsete väärtuste taastamise jõumeetoditega, nimetab Bush ennast "kaastundlikuks konservatiiviks", kes hoolitseks vaeste eest, viiks hariduse paremale järjele ning tõstaks koos riigi moraaliga ka Ameerika vaimu.

Kui Bush valimised võidab, saaks temast esimene presidendipoeg pärast John Quincy Adamsit 1825. aastal, kes astuks oma isa jälgdes Valgesse Majja.

Bushi esimese 45 eluaasta jooksul ei uskunud keegi, et temas võiks olla materjali presidendiks. Kuni 1994. aastani, kui Bush valiti Texase kuberneriks, peeti teda vaid väärika isa väärituks pojaks.

Lõbuhimulise korporandi, keskpärase üliõpilase ja väheeduka ärimehena oli Bushi tipphetk 1989. aastal, kui ta aitas moodustada konsortsiumi, mis ostis pesapallimeeskonna Texas Rangers.

Pöördepunkt Bushi elus saabus 1994. aastal, kaks aastat pärast seda, kui Bill Clinton sundis ta isa lahkuma Valgest Majast. Just sel aastal otsustas ta kandideerida Texase kuberneriks.

Vähesed uskusid, et tal on lootust senise demokraadist kuberneri, karismaatilise Ann Richardsi vastu. Kuid kõigi üllatuseks näitas Bush ennast äärmiselt eduka kampaaniameistrina, kes ilmutas teravat poliitilist taipu ning suutis luua lähedase sideme valijatega.

Kubrnerina näitas Bush ennast ettevaatliku ja pragmaatilise juhina, kes oli valmis sõlmima liite ka väljaspool parteiridu isiklike sidemete kaudu demokraatidega. Loomulikult tuli talle kasuks ka majandustõus, mis tõi jõukuse nii Texasesse kui kogu ülejäänud Ameerikasse. Siiski on Bushi saavutused Texases langenud nüüd Gore’i rünnaku alla, kes süüdistab kuberneri finantsilises vastutustundetuses seoses suurte ja poliitiliselt populaarsete maksuvähendamistega laste tervishoiu ja kriminaalsüsteemi arvel.

Kui Bush 1998. aastal ülekaaluka häälteenamusega kuberneriks tagasi valiti ja ta tõi vabariiklastele suure hispaaniakeelse valijaskonna toetuse, oli selge, et ta on vabariiklaste pealootus 2000. aasta presidendivalimistel.

Bush alustas kampaaniat 1999. aastal üleskutsega maksude vähendamiseks, riigikaitse tugevdamiseks ning rassipingete leevendamiseks.

George ja Barbara Bushi vanim poeg George Walker Bush sündis 1946. aastal New Havenis Connecticutis. 1950. aastal kolis perekond Kesk-Texase naftalinna Midlandi.

Bush sammus isa jälgedes, astudes 1961. aastal mainekasse Phillipsi akadeemiasse Andoveris Massachusettsis, kus jäi siiski keskpäraseks õpilaseks. Pärast bakalaureusekraadi saamist Yale’is töötas Bush mimel ametikohal, saavutamata kusagil silmapaistvaid tulemusi.

Bush vältis Vietnami saatmist, astudes 1968. aastal piloodina Texase rahvuskaarti. On viidatud, et Vietnami sõjast pääsemise taga võis olla ka tema isa positsioon.

1975. aastal sai Bush Harvardi ärikoolis magistrikraadi. Kaks aastat hiljem abiellus ta raamatukogutöötaja Laura Welchiga, kellel on olnud abikaasale stabiliseeriv mõju. Abielupaaril on kaksikud tütred Jenna ja Barbara, kes astusid mõlemad tänavu kolledžisse.

Järgmised aastad veetis Bush Texase lääneosas naftaäriga tegeldes. Kolm korda päästsid partnerid ta rahalistest raskustest. 1978. aastal kandideeris Bush edutult esindajatekotta.

Kui hakkasid liikuma kuuldused mineviku uimastiprobleemidest, ei kinnitanud Bush kuuldusi, kuid ei lükanud neid ka ümber. Avameelsem on Bush olnud oma noorpõlve alkoholiprobleemidest rääkides. 1986. aastal jättis Bush joomise maha.

1985. aastal viis vestlus Billy Grahamiga Bushi tõsiselt kristluse juurde. Sel aastal on Bush mitu korda öelnud, et mõttetark ja filosoof, kes talle enim mõju on avaldanud, on Jeesus.