Ta teatas möödunud kuul, et on vastu olemasoleva kindlustusprogrammi laiendamisele. Veto asetab Valge Maja paljude ameeriklaste jaoks ühes kõige olulisemas sisepoliitilises küsimuses isolatsiooni ning viib Bushi konflikti ka Kongressiga, kus seaduseelnõul oli vabariiklaste lai toetus, kirjutab Guardian.

Seaduseelnõu oleks laiendanud tervisekindlustust 10 miljonile vaesele lapsele ning oleks läinud maksma järgneva viie aasta jooksul 60 miljardit dollarit. Seaduselnõul oli lai toetus ka väljaspool Kongressi. Seda toetasid osariikide kubernerid ning isegi tervisekindlustusringkonnad.

Valge Maja väitis, et programm kujutab endast salaplaani tekitada riiklik tervisehoolekanne ning et see oleks laienenud lisaks vaestele ka keskklassi peredele. “See seadus viiks selle riigi tervishoiu vales suunas,” ütles Bush eile. “See seaduseelnõu tõrjuks paljude laste jaoks välja tervishoiu erakindlustuse.”

Demokraadid ütleside, et veto näitab Bushi eraldumist tava-ameeriklastest. “Seesama president, kes on valmis loopima minema pool triljonit dollarit Iraagis, ei raatsi kulutada väikest osa sellest rahast selleks, et võimaldada ameerika lastele tervishoiuteenuseid,” ütles Masachusettsi senaator Edward Kennedy.

Vabariiklased kardavad, et veto võib kahjustada nende väljavaateid järgmisel aastal toimuvatel valimistel.