Sisseränne, eriti illegaalne immigratsioon on kujunenud ülikuumaks teemaks USA-s enne novembris toimuvaid kongressi vahevalimisi.

Bush on omaenda vabariikliku partei parempoolsema ja konservatiivsema tiiva poolt tohutu surve all asuda karmilt võitlema illegaalse immigratsiooniga. USA-s elab hinnanguliselt kuni 15 miljonit inimest, kes on sinna läinud ilma viisa või elamisloata, teatab Fox News.

Põhiosa illegaale on pärit Ladina-Ameerikast, ligi pooled neist Mehhikost.

Bush ise pooldab aga leebemat lähenemist ning on pakkunud välja järkjärgulise illegaalide legaliseerimise, andes ajapikku kodakondsuse neile illegaalidele, kes pole seadusi rikkunud, õpivad ära inglise keele ning täidavad veel rea tingimusi. Plaani kriitikud nimetavad seda amnestiaks ja sooviks kõigepealt täielikult sulgeda piirid ning siis ajapikku illegaalid riigist lahkuma sundida.

Bush tunnistas, et illegaalsed immigrandid toovad kaasa tohutu koormuse politseile, koolidele ja haiglatele ning rõhutas, et immigrandid peavad omaks võtma Ameerika kultuuri.

„Üks viis tagamaks, et immigratsioonisüsteem toimiks korralikult ja ausalt on aktiivselt inimestega tegeleda ja neid meie riiki assimileerida,“ selgitas president. „See tähendab meie väärtuste, ajaloo ja keele õppimist.“