Erakorraline kulupakett on USA ajaloo suurim. See ületab rohkem kui kahekordselt summat, mida USA valitsus siseriiklikule julgeolekule kulutab, rohkem kui kümnekordselt Ühendriikide Keskkonnakaitseagentuuri eelarvet ja sellest piisaks kõigi USA töötutoetuste maksmiseks ligi kahe aasta jooksul.

“Ameerika rahvas lepib nende kohustustega nüüd, meie ajal, et me ei peaks tulevikus veelgi suuremaid ohtusid kohtama,” ütles Bush, kuigi küsitluste järgi oli üle poole ameeriklastest Valge Maja erakorralise kulutaotluse vastu.

Uus pakett andis Bushile peaaegu kogu raha, mida ta taotles Iraagi ja Afganistani tegevuse finantseerimiseks kuni järgmiste presidendivalimisteni.

“Kongressi selle sammu järel ei saa ükski vaenlane ega sõber kahelda, kas Ameerikal on ressursse ja tahet seda sõda võiduni jätkata,” teatas Bush.

Uus summa lisandub juba varem heakskiidetud 79 miljardile dollarile ja hoolimata administratsiooni kinnitustest, et Iraagist saab peatselt “tasuv ettevõtmine” ja Bagdad suudab naftatulude varal juba “suhteliselt varsti tõeliselt oma ülesehitust finantseerida”.

Uus kulutustepakett tõstab USA niigi rekordilist eelarvedefitsiiti üle 525 miljardi dollari ehk umbes 4,7 protsendini rahvuslikust kogutoodangust.

Abide sõnul ei kavatse Bush edaspidi kongressile enam erakorralisi taotlusi saata, vaid käib täiendava rekonstruktsiooniraha saamiseks läbi tavalise eelarveprotsessi.

Bushi allkiri tegi lõpu nädalaid kestnud vaidlustele ja mõnede vabariiklaste väidetele, et Iraak peaks osa abist oma naftatuludest tagasi maksma. Valge Maja oli ähvardanud kogu eelnõule veto panna, kui see mingit tagasimaksmist nõuab.