Hilisõhtul tõusid pinged, kui meeleavaldajad viskasid politseinike pihta üle saja väikese pommi ja ilutulestikuvahendi. Kohale toodi veekahur ja parlamendihoone esine väljak suleti. Politsei teatel vahistati umbes 60 inimest, vahendab Reuters.

Meeleavalduse korraldajad palusid inimestel rahumeelseks jääda ja ütlesid, et politseinikke ründasid provokaatorid. Varem toimus protestijate ja politseinike vahel kokkupõrkeid. Politsei kasutas pipragaasi ja vahistas 35 inimest.

Meeleavaldajad loopisid mune, õunu ja prügi. Kõigutati politseisõidukeid ja politseinike pihta lasid pipragaasi ka meeleavaldajad, teatas Sofia politseiülem Georgi Hadžiev. Haiglates anti abi umbes 45 inimesele, sealhulgas politseinikele.

Eile toimus Bulgaaria parlamendi esimene istung pärast suvepuhkust. Meeleavaldajad nimetasid oma üritust „suureks rahvuslikuks ülestõusuks” vastuseks valitsuse uue põhiseaduse plaanidele.

Meeleavaldajad süüdistavad peaminister Borisovit ja peaprokurör Ivan Geševit suutmatuses võidelda korruptsiooniga, mis hävitab õigusriiki ja toob kasu oligarhidele.

President Rumen Radev kutsus parlamendis Borisovi paremtsentristlikku valitsust tagasi astuma ja pöördus parlamendiliikmete poole, et need loobuksid uue põhiseauduse plaanidest.

„See ei olnud uue põhiseaduse puudumine, mis inimesed tänavatele tõi, vaid moraalsuse puudumine juhtkonnas, riikluse õõnestumine ja korruptsioon,” ütles Radev.

Borisov on lubanud tagasi astuda, kui parlament kiidab heaks tema ettepaneku valida suur rahvuskogu, mis peaks hääletama uue põhiseaduse üle, mis peaks suurendama kohtusüsteemi sõltumatust ja kärpima parlamendiliikmete arvu poole võrra.

Meeleavaldajad ja opositsioon on selle ettepaneku hukka mõistnud kui triki 61-aastase Borisovi kauem ametis hoidmiseks.

Valitsuskoalitsioon ei lase end aga meeleavaldustest häirida ja teatas, et alustab parlamendis debatte uue põhiseaduse üle, kuigi hetkel ei ole plaaniga edasiminekuks piisavalt hääli.