Ajaleht The Irish Times märgib, et kui nädala keskel võeti Venemaal aplauside saatel vastu teade vabariiklasest miljardäri Donald Trumpi valimisvõidust Ameerika Ühendriikides, siis nädala viimasel päeval oodatakse rõõmusõnumit kandidaatide nagu Rumen Radevi ja Igor Dodoni edust vastavalt Bulgaaria ja Moldova valimistel.

Bulgaaria õhujõudude erukomandör ja sotsialistist kandidaat kindral Radev võitis nädala eest valimiste esimeses voorus ja võidab kõigi eelduste kohaselt ka täna. Radevi sõnul on väiksel riigil, mis sõltub Venemaalt saadavatest energiaressurssidest, vaja hoolikalt valida oma strateegilisi partnereid.

Radevi, kes ühtlasi soovib Venemaa-vastaste sanktsioonide tühistamist, võit oleks tugev tagasilöök läänemeelse peaministri Boiko Borisovi jaoks, ähvardades viia valitsuse tagasiastumiseni ja erakorraliste valimisteni.

Erukomandöri edu põhjuseks on rahva rahulolematus ametis oleva valitsusega ja selle võimetusega võidelda korruptsiooniga ja rahustada põgenikekriisiga kaasnevat ärevust.

Valdav osa bulgaarlastest ei toeta Venemaa-vastaste sanktsioonide säilimist seoses Krimmi okupeerimisega 2014. aasta kevadel ja Venemaa osalusega Ida-Ukraina relvakonflikti eskaleerimisel tänaseni.

Moldovas tõotab samal ajal Venemaa-meelne kandidaat valimisvõidu võtta pärast seni lahenduseta miljardi dollari kadumise skandaali, mis lõi tõsiselt kõikuma sealsete inimeste usu läänemeelsetesse poliitikutesse.

Sotsialistist Igor Dodon tahab lõpetada Euroopa Liidu suhtes sõbraliku poliitika ja suunata oma pilgu itta. Tema läänemeelne vastaskandidaat, endine Maailmapanga ökonomist ja hariduminister Maia Sandu kutsus reedel võimalikult suuri hulki inimesi valima tulema, et vältida Moldova tagaslangemist Moskva mõjusfääri.