Nemmouche avas Kalašnikovi automaadist ja käsirelvast tule Brüsseli juudi muuseumis 2014. aasta mais, vahendab BBC News.

Kolm inimest suri kohapeal ja üks hiljem haiglas.

Nacer Bendrer, kes aitas rünnakut ellu viia ja hankis relvad, mõisteti 15 aastaks vangi.

Nemmouche ja Bendrer mõisteti süüdi eelmisel nädalal pärast kahekuulist kohtuprotsessi.

„Mul on häbi, et minu teed ristusid selle mehega [Nemmouche’iga]. Ta ei ole inimene, ta on koletis,” ütles Bendrer kohtus.

Nemmouche’i advokaadid püüdsid väita, et ta on süüdi lavastatud välisriikide luureteenistuste vandenõuga. Mingeid tõendeid selle kohta aga esitada ei suudetud.

Rünnakus juudi muuseumis hukkusid kaks Iisraeli turisti, üks vabatahtlik töötaja ja retseptsionist.

Belgia prokuratuur usub, et Nemmouche on esimene Euroopa džihadist, kes naasis Süüria sõjast, et panna toime terroriakt Euroopas.

Nemmouche sündis alžeeria perekonda Põhja-Prantsusmaal Roubaix’s.

Varem on Nemmouche olnud teada Prantsuse võimudele ja ta on istunud viis aastat vangis röövi eest. Bendreriga kohtus ta teadete kohaselt vanglas. Mõlemaid nimetati radikaliseerunud vangideks.

Nemmouche reisis Süüriasse 2013. aastal ja jäi sinna üheks aastaks, mille jooksul võitles riigi kodusõjas džihadistliku rühmituse eest.

Uurijate sõnul kohtus Nemmouche Süürias Najim Laachraouit, kes lasi end õhku 2016. aastal Brüsseli lennuväljal, kus hukkus 32 inimest.

Neli Süürias pantvangis olnud Prantsuse ajakirjanikku väidavad, et neid valvasid seal Laachraoui ja Nemmouche.

Nemmouche anti Prantsusmaalt kohtupidamiseks Belgiale välja, aga teda võib oodata kohtuprotsess ka Prantsusmaal seoses prantslastest pantvangide võtmisega.