Euroliidu ametnikud plaanivad koostöös Brüsseli linnaga korraldada hiigelürituse, programmis on kontserdid, karnevalid, ilutulestik, kunstišõud, teatab The Telegraph.

Brüsseli linnavalitsuse poolne korralduskomitee esimees Sophie Goeminne sõnul algavad pidustused 25. märtsil ja kestavad ilmselt kuni 9. maini. „See on meie viis tuua EL kodanikele lähemale.“

Goeminne juhitud esimesel planeerimiskoosolekul olid kohal Euroopa Komisjoni, parlamendi ja ministrite nõukogu esindajad, samuti Belgia riigi esindajad. Osalised kõik rõhutasid vajadust kaasata nii palju inimesi kui võimalik.

Detsembris toimub järgmine koosolek, kus osaleb juba ka kohalike omavalitsuste ning veelgi rohkem eurobürokraatiate esindajaid.

Seejärel lahutatakse komisjon alakomisjonideks, igaühel konkreetne ülesanne. Eelarvet pole veel määratud, kuid arvestades ürituse pikkust, uhkust ja osalevaid kõrgeid külalisi tuleb arvestada miljonite ja miljonitega. Sellele lisanduvad turvakulud.

Ürituste organiseerimisega tegelev firma Thetys juht Colin Gotovich ütles, et majutus, toitlustus, ruumid, ilutulestik, kunstnike kulud ja muu kõik ajab eelarve suureks. Üks suurimaid kulusid on tema sõnul hotelliarved.

Oma 25-aastast juubelit tähistas Brüssel tagasihoidliku tseremooniaga Brüsselis. 1982. aastal toimunud üritus lükati tookord neli päeva edasi, et see langeks kokku liikmeriikide juhtide tippkohtumisega.