Euroopa Komisjon teatas, et uued seadused Poola kõrgeima kohtu kohta õõnestavad kohtu sõltumatuse põhimõtteid, sealhulgas põhimõtet, et kohtunikke ei saa ametist kõrvaldada, vahendab Poola Raadio.

Poola uue seaduse järgi alandati ülemkohtu kohtunike pensioniiga 65 aastani, mis tähendab, et enam kui kolmandik neist on sunnitud täna ennetähtaegselt ametist lahkuma, teatas Euroopa Komisjon.

Brüsseli uus menetlus Poola vastu tuleb pärast kuid kestnud läbirääkimisi, mis järgnesid mitmetele muudatustele Poola kohtusüsteemis pärast Õiguse ja Õigluse partei (PiS) võimuletulekut 2015. aasta lõpus.

Poola on teinud reformitud seadustesse mõningaid muudatusi. Brüsseli teatel sellest aga ei piisa, kuid Varssavi sõnul ei ole kompromissidele enam ruumi.

Euroopa Komisjon astus eelmise aasta detsembris enneolematu sammu ja käivitas Poola vastu Euroopa Liidu lepingu artikli 7, suurendades Poolale survet.

See samm võib sillutada teed Poola vastu sanktsioonide kehtestamisele, näiteks hääleõiguse peatamisele Euroopa Liidus. Varssavi karistamist peavad aga ühehäälselt toetama Euroopa Liidu liikmesriigid ja näiteks Ungari on teatanud, et ei toeta sanktsioone.

Brüssel alustas eelmise aasta detsembris Poola vastu rikkumisprotseduuri Euroopa Kohtus pärast seda, kui Poola kehtestas tavakohtute seaduse.

Brüssel väidab, et see seadus ohustab Poola kohtusüsteemi sõltumatust. Poola valitsevad konservatiivid on need süüdistused tagasi lükanud.

Poola välisministeerium teatas, et Euroopa Komisjoni samm käivitada artikli 7 protseduur võib takistada jõupingutusi ehitada üles vastastikune usaldus Varssavi ja Brüsseli vahel.

Poola valitsev erakond PiS on teatanud, et muudatusi on vaja ebatõhusa ja mõnikord korruptiivse ja kommunistliku partei rikutud kohtusüsteemi reformimiseks. Kohtunikke süüdistab PiS selles, et nad on elitaarne, iseennast teeniv klikk, mis on sageli tavakodanike probleemidest võõrdunud.

Reformi vastased on süüdistanud PiS-i püüdes kohtud oma kontrolli alla võtta ja õigusriik lammutada.