The Daily Telegraph kirjutab, et tegu on SASi (Special Air Service) 22. rügemendi võitlejatega, kes on Liibüas opereerinud juba mitmeid nädalaid. Madala profiili hoidmiseks tegutsesid eliitüksuse sõdurid traditsioonilises araabia riietuses ja kasutasid mässajatega sama relvastust.

Nüüd kui suurem osa Tripolist on langenud, keskendus SAS nüüd Liibüa ülestõusnute peasihtmärgi – riigipea Muammar Gaddafi tabamisele. Liibüa rahvusliku üleminekunõukogu (NTC) esimees Mustafa Abdel Jalil, et üks mässulisi toetav Benghazi ärimees on lubanud koloneli eest kaks miljonit dinaari (ligi miljon eurot) maksta.

Rahamure on terav ka ülestõusnutel. Kohtumisel lääneliitlastega Kataris palusid NTC esindajad rahvusvaheliselt üldsuselt „esmasteks vajadusteks“ vähemalt 5 miljardit dollarit. Ettepanekut on toetanud USA, kes palub ÜRO Julgeolekunõukogul anda Gaddafi külmutatud varad mässulistele üle. Selleks on vaja aga resolutsiooni.

NATO-l pole endiselt aimu, kus Gaddafi end varjab. Jamahiriya (Gaddafi leiutatud termin, tõlkes – masside riik) liider viibib oletatavalt endiselt Liibüas, väidetavalt liigub ta oma sünnilinna Sirti ja Sabahi vahel.

Gaddafi esineb regulaarselt meedia vahendusel mässulisi õrritavate üleskutsetega, milles ta nimetab neid „reeturiteks“, „koerteks“ ja teatab muu hulgas salajasest Tripoli külastamisest.

Mässulisi on praeguseks tunnustanud üle 30 riigi. Ka Araabia Liiga pööras Gaddafile selja, kui tunnustas täna Liibüa mässuliste nõukogu (NTC) liibüa rahva legitiimseks esindajaks. See tähendab, et NTC liikmed võtavad endale Gaddafi esindajate koha Araabia Liigas.

Briti kaitseminister Liam Fox keeldus The Daily Telegraphi artiklit kommenteerimast.