Suurejooneline matusetseremoonia oli toonud Londoni tänavaile üle miljoni leinaja, Westminster Abbey kellad lõid 101 korda - üks kellalöök iga kuninganna-ema elatud aasta kohta.

"Ta paistis meie peale soojalt nagu päike. Nüüd, kui päike on loojunud ja saabunud on jahe õhtu, lendab osa meieni jõudnud soojusest tema juurde tagasi," ütles anglikaani kiriku pea peapiiskop George Carey leinavale kogudusele.

Üle saja aasta elanud kuninganna-ema surm lihavõtte ajal ei üllatanud kedagi, küll aga oli ootamatu rahva leina suurus.

Ligi 200.000 inimest käis nädalavahetusel Westminster Hallis kuninganna Elizabethi emaga jumala jätmas ja möödunud reedel tõi matuserongkäik linnatänavatele tuhandeid inimesi. Teisipäeval avaldatud arvamusküsitluse tulemused näitavad, et kuninganna-ema surm on suurendanud kuningliku perekonna populaarsust.

"Kuidas seda rahvahulka seletada? Mitte üksnes pika ja täie rinnaga elatud eluga," ütles Canterbury peapiiskop Carey. "Tugevus, väärikus ja naer - need on kolm annet, mida me täna austame ja tähistame."

Matusetseremoonia oli juba kuninganna-ema eluajal ja tema näpunäidete järgi täpselt paika pandud. Esindatud olid kõik Suurbritannia riiklikud ja ajaloolised atribuudid - torupillid ja trummid, medalid ja karunahad -, mis miljonitele maailma televaatajatele tseremooniast just soovitud mulje pidi jätma.

Kuninganna-ema olid viimsele teekonnale saatma tulnud seitsme riigi kroonitud pead. Matuserongkäigust võtsid osa nii britid kui välismaalased.

Viis Briti peaministrit langetasid pea tuhandeaastases pühamus Westminster Abbeys. Kohal oli kuninganna-ema teenijaskond, Briti Rahvaste Ühenduse esindajad ja Ühendriikidest presidendi abikaasa Laura Bush.

Leina reetis kuninganna-ema lemmiklapselapse kroonprints Charlesi nägu, kui ta kirikus oma poegade Williami ja Harry vahel istus.

Tuhanded britid olid juba öösel platsis, et ajaloolisele tseremooniale esireas koht kindlustada. "Võimas tunne, kui terve Suurbritannia tuleb kokku jumalaga jätma inimesega, kes nii palju tähendas," ütles kanadalane Maria Elefthery.

Matuselistele jagati kosutuseks piimaga teed ja suppi.

Tseremoonia ajaks peatasid ärid tegevuse, Heathrow lennuväljal, kaubamajades ja börsil toimusid leinaseisakud. Isegi Londoni kahekorruselised bussid jäid tänavatel seisma.

Matusetalituse järel viiakse kuninganna-ema sark Windsorisse, kus see sängitatakse lossi kabelisse. Kuninganna-ema viimne puhkepaik on tema pool sajandit varem surnud abikaasa kuningas George VI kõrval.