Briti Riigiarhiivist avalikustatud paberitest selgub, et peaminister Harold Wilson sai ametis olles hoiatuse, mille kohaselt sõda Argentinaga võib olla vältimatu, teatab BBC.

Ametnikud soovitasid peaministril tungivalt alustada Buenos Airesega läbirääkimisi territoriaaltüli lahendamiseks järeleandmiste hinnaga.

Sõda puhkes siiski alles 1982. aastal, mil võimul oli juba peaminister Margaret Thatcher, kes keeldus igasugustest läbirääkimistest ning lõi Argentina rünnaku tagasi. Sõjas hukkus kokku üle 900 sõduri.

Suurbritannia ja Argentina vahel käis ajalooline vaidlus saarte kuuluvuse üle. Valitsuse paberitest selgub, et Wilsonil soovitati tüli läbirääkimistega lahendada, kuna Suurbritannial pole selles vaidluses ühtegi tõsist toetajat rahvusvahelisel areenil.

Kabinetisekretär sir John Hunt kirjutab ühes dokumendis: “Välisministri (Jim Callaghan) järeldus on, et me peame tegema järeleandmisi ja et meie parim võimalus on olla valmis arutama tagasiliisimise kokkulepet Argentiinlastega.”

“Ta väidab, et Argentina on praegu “kokkupõrkekursil” meiega ega saa endale lubada järeleandmist, et on olemas palju viise, kuidas Argentina saab meie vastu tegutseda, kaasa arvatud saarte vallutamine ja et me ei ole pikemas perspektiivis positsioonis saari kindlustada ja kaitsta.”

Sir Johni sõnul ei olnud võimalik konflikti tagasi pöörata. Ühtlasi hoiatas ta, et sõjaline plaan saarte tagasi võtmiseks peaks olema “suuremahuline.”.