“Briti üksused kontrollivad linna, kuigi kulub veel mõni päev selle kindlustamiseks nii nagu see toimus Umm Qasris ja al Zubayris,” ütles Chris Vernon viitega kahele linnale Lõuna-Iraagis, kus iraaklased samuti tugevat vastupanu avaldasid.

Vernoni sõnul moodustab kohalik hõimujuht, keda ta nimetas ainult šeigiks, Basra provintsis uue valitsuse.

“See inimene kontakteerus meiega ning me kohtusime temaga möödunud ööl… Me tuvastasime, et ta on väärtuslik, usaldusväärne, et tal on autoriteeti kohapeal, eriti hõimujuhtide hulgas,” ütles Vernon.

“Ta moodustab nüüd oma komitee. See, kelleks ta tahab seal saada, on täielikult tema asi,” lisas Vernon.

Basra tänavatel sõelusid teisipäeval autod ning linnaelanikud paistsid olevat elevil. Keskväljakul rippunud hiigelsuur president Saddam Husseini portree oli maha võetud.

Inimesed aga kurdavad veepuuduse ning selle üle, et linnas pole korda.

“Saddami väljaajamisest muutusid iraaklased näljaseks ja januseks. Midae need sõdurid teevad? Me ei ole neilt midagi saanud,” kurtis 64-aastane Salah Abdul Sadour.

Vernoni sõnul tahavad Briti väed anda niipea, kui Basras ja selle ümbruses julgeolekuolukord võimaldab, võimu üle kohaliku politsei jäänustele.

“See ei ole endine Jugoslaavia. See ei ole Afganistan. Basra provintsis näeme me põhimõtteliselt ulatuslikult toimivat tsiviilinfrastruktuuri,” sõnas ta.