Range režiimiga Long Lartini vangla mittemoslemitest kinnipeetavatel on keelatud kuulata „Lääne” muusikat ja kästud kongide seintelt maha võtta naiste pildid, rääkis üks valvur. Samuti ei lubata vanglas sealihast toite valmistada, et moslemeid mitte solvata, kirjutab Daily Telegraph.

BBC Radio Five’is esinenud valvuri sõnul sunnitakse nooremaid vange vägisi islami usku pöörduma. Neid sunnitakse kindlatel kellaaegadel palvetama ja pikka habet kasvatama.

Üks katoliiklasest vang, kes keeldus islamisse pöördumast, peksti rängalt läbi. Tema kongi ukses olevast aknast näidati pidevalt koraani ja tehti kõri kohal lõikamist imiteerivaid žeste.

Long Lartin on ühe vangi sõnul muutumas Ameerika stiilis vanglaks, kus tuleb enese elus hoidmiseks mingi jõugu liige olla. Islamisse pöördutakse enesekaitseks.

Samasugune süsteem kehtib veel vähemalt kolmes Suurbritannia range režiimiga vanglas — Whitemooris Cambridgeshire’is, Belmarshis Londonis ja Full Suttonis Põhja-Yorkshire’is. Mõned moslemijõukude liikmed istuvad kinni terrorismi eest, mõned tavaliste kuritegude eest.

Mõned endised moslemitest vangid rääkisid, et moslemid juhivad Londoni vanglaid ja vaatavad oma kongides al-Qaida videosid. Ühes Londoni vanglas hävitati kõik muusika kuulamiseks mõeldud seadmed.