Greg Dyke astus BBC peadirektori ametist tagasi möödunud nädalal, kuna kohtunik lord Hutton kritiseeris relvateadlase David Kelly surma asjaolusid käsitlevas uurimisraportis ringhäälinguorganisatsiooni tegevust teravalt.

Dyke’i sõnul kirjutas Blairi pressiesindaja Alastair Campbell BBC-le konflikti vältel ühe kirja teise järel.

“Alastair Campbell püüdis selgelt BBC-d hirmutada, et me teataksime seda, mida tema tahtis, selle asemel, et teatada seda, mis meie tahtsime,” väitis endine peadirektor.

Huttoni komisjon taunis BBC raportit, milles süüdistati valitsust Iraagi-ohuga liialdamises, ja asetas sellega kahtluse alla agentuuri kui Briti ühiskonna olulise sõltumatu tugisamba staatuse.

Nüüdseks on asju jõudnud nii kaugele, et BBC põhiseadust kavatsetakse muuta, töötajad on vihased ja ärritunud ning paljud kardavad, et seni BBC firmamärgiks olnud sõltumatust võidakse kitsendada.

Dyke’i sõnul oli tal õigus oma ametiajal Blairi valitsuse survele vastu seista, aga kui BBC edaspidi samasugusele survele järele annab, tähendab see oma võimu loovutamist.

“Sel hetkel, kui BBC hakkab valitsusele kummardusi tegema, võib selle sama hästi kinni panna,” lausus ta usutluses BBC-le.

Ajalehele Sunday Times rääkis Dyke, et Blairi valitsus kimbutas BBC-d süstemaatiliselt ja Blair kirjutas talle koguni isiklikult, et kurta Iraagi sõja kajastamise üle.

Dyke ei avaldanud Blairi kirja, küll aga oma vastuse milles ta BBC-d kaitses: “Teist on ebaõiglane seada kahtluse alla kogu BBC ajakirjanduslik toodang, kuna teile teevad muret teatud lood, mis ei soosi teie seisukohti.”

Endine peadirektor on viimastel päevadel näidanud, et vaikselt ta lahkuda ei kavatse. Pühapäeval tegi ta teatavaks, et kogu BBC juhatus tahtis Huttoni raporti peale tagasi astuda, aga tema veenis neid sellest loobuma.

Dyke’i kohusetäitja Mark Byford kinnitab, et kavatseb BBC poliitilist sõltumatust kindlalt kaitsta.