Hague'i arvates on eurotsooni praegused struktuurid puudulikud, kuid selle probleeme leevendades ei tohi eirata ühisturu ülimuslikkust, vahendab BNS.

"Eurotsooni praegused struktuurid ei toimi ilmselgelt," seisis Hague'i büroo edastatud kõnekavandis, mille minister plaanib sihtasutuses Körber-Stiftung ette kanda.

"Kui me ei suuda oma majandusi maailmas konkurentsivõimeliseks muuta ega pidevat kasvu tekitada, siis on meie mis tahes muud sammud, mis tahes allkirjastatavad lepped, mis tahes loodavad struktuurid, mis tahes allkirjastatavad deklaratsioonid lõpeks tähtsusetud," on Hague'i sõnum.

Briti välisminister kavatseb juhtida tähelepanu kolmele väljakutsele: Euroopa Liit peab otsustama, kuidas edasi minna liikmesriikide erinevate ettekujutustega integratsioonitasemest; kuidas lahendada Euroopa Liidu demokraatliku legitiimsuse ja vastutavuse probleem; ning leida "õige tasakaal selle vahel, mida Euroopa Liit teeb ja mida mitte".

Euroopa Liidu liidrid kogunevad neljapäeval taas tippkohtumisele, mille eeldatavaks peateemadeks on Hispaania võimalik abipakett, olukord Kreekas ja pangandusliit.

Suurbritannia tahab, et pangandusliit ja selle järelevalvemehhanism hõlmaks vaid eurotsooni, mille 17 liikme sekka London ei kuulu. Samuti on brittide soov, et pangandusliitu hakkaks kontrollima Euroopa keskpank ja mitte Euroopa Komisjon, mille hallata on terve ühenduse ühisturg.

Suurbritannia kardab, et tema finantssektor võib jääda isolatsiooni ja see allutatakse Euroopa Liidu regulatsioonidele.

Hague kavatseb Berliinis hoiatada katsete eest tsentraliseerida võimu, viidates brittide kasvavale euroskepsisele.

"Ei ole Suurbritannia asi teile öelda, kust täpselt leevendust tuleks otsida," ütleb minister. "Mõned ettepanekud kammitseksid rängalt ja igavesti riikide demokraatlikkust, mis puutub näiteks riikide eelarvesse."

"Suurbritannia avalikkus pole Euroopa Liidus kunagi nii sügavalt pettunud olnud."

"Inimesed tunnevad, et Euroopa Liit on liigagi palju nende jaoks paika pandud, selle asemel et neil oleks võimalus ise kaasa rääkida."

"Kui me ei suuda näidata, et otsustamine saab riikide parlamentidele tagasi minna, siis muutub süsteem demokraatlikult jätkusuutmatuks," kavatseb Hague Berliinis öelda.