MI6 šefi sõnul on tõenäoline, et Iraan saavutab oma eesmärgi 2014. aastaks, mis muudab ka USA ja Iisraeli sõjalise löögi üha tõenäolisemaks, vahendab Daily Telegraph.

Sir John andis märtsis Suurbritannia valitsusele salajase briifingu kasvava sõjalise ohu kohta Iraani suunalt. Nüüd tehti tema seisukohad selles küsimuses esimest korda avalikuks. On äärmiselt haruldane, et MI6 juht avaldab üksikasju luureteenistuse operatsioonide kohta.

Sir John esines eelmisel nädalal Londonis umbes saja riigiametniku ees. See oli alles tema teine avalik esinemine pärast ametisse nimetamist 2009. aastal.

Sawersi sõnul on Iraan vaid kahe aasta kaugusel tuumarelvariigiks saamisest. Ta ütles, et kui see hetk saabub, peavad Iisrael või USA otsustama, kas anda sõjaline löök.

„Iraanlased käivad otsustavalt seda teed, et saada selgeks tuumarelvade kõik aspektid, kõik tehnoloogiad, mida nad vajavad,“ ütles Sawers. „On samamoodi selge, et Iisrael ja Ühendriigid seisavad silmitsi suurte ohtudega, kui Iraan peaks saama tuumarelvariigiks.“

Sir John ütles, et ilma MI6 tööta selle ohu vastu võitlemisel oleks Iraan olnud tuumarelvariik juba 2008. aastal, mitte ei oleks ta veel 2012. aastal sellest kahe aasta kaugusel.

Sir Johni sõnul sõltus MI6-st selle kohutava momendi edasi lükkamine, kui poliitikud peavad võtma vastu otsuse, kas aktsepteerida tuumarelvastatud Iraani või anda Iraani vastu sõjaline löök.

„Ma arvan, et igal Iisraeli peaministril või USA presidendil oleks väga raske tuumarelvastatud Iraani aktsepteerida,“ nentis Briti välisluure juht.

Sir John tunnistas, et MI6 on läbi viinud terve rea operatsioone rahvusvaheliselt kehtestatud sanktsioonide rakendamise tagamiseks ning teeb ka edaspidi Lähis-Idas kõik, mis tema võimuses, et aeglustada neid alles jäävaid probleeme.

„Ma olen väga uhke, et viimase kümne aasta jooksul mitmetel ametikohtadel olen ma olnud seotud ülemaailmselt muret tekitavate küsimustega, ja tunnen, et üksikisikuna olen avaldanud sündmuste tagajärgedele mõju,“ ütles Sir John.