Umbes 700 Briti ja USA sõdurit sammusid tankide ja helikopterite toel vastupanu kohtamata esmakordselt Basrasse.

Briti kaitseminister Geoff Hoon teatas Londonist, et brittide juhitavad väed kavatsevad Basrasse jääda.

Tankid saadeti sõja alguspäevist piiratavase linna esimest korda pühapäeval. Esmaspäeval sisenesid sõdurid nelja Cobra-kopteri ja mitme Challenger-tanki toel.

Sõdurid suundusid vanalinna keskväljakule ja mõned neist üritasid kohalike elanikega juttu teha. Mõned tänava äärde vaatama tulnud iraaklased naeratasid mööduvatele sõduritele ja hüüdsid inglise keeles “very good, very good”, mõned küsisid vett.

“See (vastuvõtt) on rohkem, kui me loota oskasime. Me osalesime eilses ründeretkes ja täna on linn hoopis teistsugune,” ütles major Chris Branningan šoti kuninglikust traguniüksusest.

Komandörid olid varem teatanud iraaklaste hajusast vastupanust Basra vanalinnas, kesklinnast 500 meetri kauguselt kostis plahvatus, selle põhjus ei selgunud.

Keemiakaitseülikondades sõdurid jõudsid iraaklaste vastupanu kohtamata põhjast Bagdadi tänavat mööda südalinna.

USA keskväejuhatuse Katari peakorteri Briti pressiesindaja kapten Al Lockwood kinnitas pühapäevast teadet, et lahingutes linna pärast sai surma kolm Briti sõdurit.

“Me kontrollime enamust linnast. Vanalinnas on vastupanukoldeid,” lausus ta.

Briti vägede asekomandör kindralmajor Peter Wall ütles pühapäeval, et sõdurid peavad mõnedesse vanalinna osadesse minema jalgsi, sest tankide jaoks on tänavad liiga kitsad. “Peame tegema osa operatsioonist jalgsi,” tõdes ta. “See algab peatselt.”

Kaks nädalat Lõuna-Iraagi suurimat linna piiranud Briti väed tungisid Basrasse pühapäeval, et purustada linna kaitsvate Iraagi võitlejate vastupanu.

Wall ütles, et Iraagi tavaväed on nüüdseks Basrast lahkunud, kuid hoiatas oma mehi “ülemäärase optimismi” eest. “Suhteliselt väike hulk otsusekindlaid inimesi suures linnas võib valmistada meile raskusi veel päevadeks ja nädalateks, kui nad on selle nõuks võtnud.”.