Briti erukapten Ryan Grist ja endine õhujõudude eskadrilli juht (wing commander) kolonelleitnant Stephen Young on jõudnud veendumusele, et enne kui venelased alustasid pommitamist tabasid Lõuna-Osseetia tsiviilelanikke juba iga 15 sekundi tagant Gruusia raketid ja mürsud, kirjutab The Times.

Eruohvitseride raport seab kahtluse alla Ameerika Ühendriikide senised väited, et Mihheil Saakašvili juhitav väikeriik Gruusia on vaid Venemaa agressiooni süütu ohver, kes tegutses konfliktis enesekaitsega.

Augustikuise konflikti ajal olid Grist ja Young OSCE missiooni sõjakoldes vanemvaatlejad. Grist oli konflikti puhkedes OSCE juhtametnik ja juhatas sõjale jalgu jäänud relvituid vaatlejaid, kes nõustas Tbilisis viibivaid Euroopa Liidu diplomaate.

„Mulle sai selgeks, et Gruusia rünnak oli täiesti valimatu ja ebaproportsionaalne vastus provokatsioonile, kui selline asi seal üldse oli. Minu silmis oli see valimatu rünnak rahulike elanikega asustatud linna vastu,“ ütles erukapten Grist.

Eelmisel kuul andis Young samasisulise briifingu sõjaväeatašeedele, milles ta tõi välja fakti, et sõja esimese öö eel Tbilisi poolt väidetud Gruusia külade tulistamist suurtükkidest praktiliselt ei toimunud.

Sellele järgnenud Saakašvili vägede rünnakus Tshinvalile hukkusid paljud tsiviilelanikud ning Venemaa rahuvalvevägedes teeninud sõdurid.

„Juhul kui oleks olnud Gruusia väidetav külade tulistamine, siis meie vaatlejad oleks ju seda kuulnud, kuid nad kuulsid vaid kohatist käsirelvade tuld,“ märkis Young.

Venemaa invasiooni äge kriitik Prantsuse välisminister Bernard Kouchner, kes oli üks sõja lõpetanud vaherahu arhitektidest kutsub laupäeval Brüsselis Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel kokku sõja põhjuseid uuriva komisjoni.

Istungit juhatab sõltumatuse sümbolina Šveitsi ekspert, kes üritab välja selgitada konflikti süüdlase. Euroliidu ja OSCE allikate sõnul otsib komisjon suure tõenäosusega tõendusmaterjali just neilt kahelt eruohvitserilt.