2800 last hõlmanud Stirlingi ülikooli uuringus leiti, et neil piltidel pole peaaegu mingit mõju 11-16-aastaste suitsetajate pahest loobuma hirmutamisel, vahendab BBC News.

Siiski on neil mõju mittesuitsetajatele ja suitsetamise proovijatele.

Küsitletud 2800 lapsest olid kümnendik suitsetajad ning ülejäänud kas mittesuitsetajad või ainult suitsetamist proovinud.

Kui nende noorte hulk, kes arvasid, et hoiatused suutsid panna neid suitsetamisest eemale hoidma, suurenes pärast sigaretipakkide hirmupiltidega varustamist nii mittesuitsetajate kui ka proovijate hulgas, siis suitsetajate osakaal, keda see eemale peletas, jäi pea samaks – suurenes 13 protsendilt 14 protsendile.

Uuringut juhtinud dr Crawford Moodie väljendas pettumust, et hirmupiltidel ei paista olevat mõju suitsetajatele, kuid ärahirmutatud mittesuitsetajate ja proovijate arvu kasv on tema sõnul tõeliselt positiivne tulemus.

Moodie sõnul on aga olemas oht, et inimesed muutuvad hirmupiltide suhtes tundetuks – pilte ega tekstilisi hoiatusi pole muudetud alates nende kasutuselevõtust vastavalt 2003. ja 2008. aastal.