Helikopterikandja HMS Illustrious lahkus esmaspäeval Portsmouthi sadamast, teisipäeval asub teele sõjalaev HMS Westminster, mis peaks jõudma Gibraltari väina nädala pärast, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Õppustest koodnimega Cougar '13 võtavad osa veel amfiiblaev HMS Bulwark, fregatt HMS Montrose ja kuus tugilaeva.

Kaitseministeerium kinnitab, et sõjalaevade Vahemerele saatmine on "rutiinne ja pikka aega ette planeeritud".

Ka Hispaania peaminister Mariano Rajoy kinnitas, et Briti mereväemanöövritest teatati juba juunis.

Gibraltaril on pingeid tõstnud autode põhjalik kontroll Hispaania piiril ning Suurbritanniale kuuluva territooriumi valitsus on süüdistanud Madridi kättemaksus betoonist tehiskalju ehitamise eest rannikuvette.

Rajoy hoiatas reedel, et Madrid kavatseb tülis Suurbritanniaga rakendada oma huvide kaitsmiseks Gibraltaril "kõiki vajalikke meetmeid".

Madrid kinnitab, et mitmetunniseid järjekordi põhjustavad piirikontrollid on vajalikud salakaubaveo tõkestamiseks ning Gibraltari tehiskalju on ehitatud Hispaania kalapaatide blokeerimiseks vaidlusalustest territoriaalvetest.

Pingeid on veelgi lisanud Hispaania välisministri José Manuel García-Margallo ettepanek kehtestada Gibraltari territooriumile sisenemise ja sealt väljumise eest 50-eurone maks, kuna tuhanded inimesed ületavad kahe riigi piiri iga päeva.

Briti Euroopa asjade minister David Lidington ütles esmaspäeval ajalehele Sun: "Suurbritannia ja Hispaania on teineteise jaoks olulised. Me oleme NATO-liitlased, tähtsad kaubanduspartnerid ja miljonid britid käivad igal aastal Hispaanias."

"Head suhted Hispaaniaga ei tähenda aga et me suleksime silmad Gibraltari elanike ähvardamise või survestamise ees."