Suurbritannias algas iga-aastane gripihooaeg tänavu varakult. Infoagentuuri AP teatel kasvas eelmisel kuul haigestunute arv hüppeliselt ja see on peaaegu iga nädal kahekordistunud, vahendas BNS.

Peamiselt nakatutakse seagrippi, mis võttis 2009. aastal pandeemia ulatuse. Erinevalt enamikest gripiviirustest haigestuvad seagrippi peamiselt alla 65-aastased inimesed ning paljud ohvrid on varem hea tervise juures olnud ning krooniliste haigusteta.

Briti valitsus teatas neljapäeval, et mõnes riigi piirkonnas on puudus gripivaktsiinist ja kohati on haiglad sunnitud korralisi operatsioone edasi lükkama, et gripihaigete lainele ruumi teha.

Tervishoiuametnike sõnul peaks mandri-Euroopa Suurbritannias toimuvat tähelepanelikult jälgima.

"See, mis algab Lääne-Euroopas, kipub tavaliselt ida poole liikuma," ütles Euroopa haiguste ennetamise ja kontrolli keskuse (ECDC) gripikoordinaator Angus Nicoll. "On väga tõenäoline, et seesama (Briti) muster levib ülejäänud Euroopasse."

Soome, Norra ja Rootsi paremas seisus

Nicolli sõnul pääsevad tõsisest gripihooajast tõenäoliselt riigid, kus on suur osa elanikkonnast vaktsineeritud — Soome, Norra ja Rootsi. Ta soovitas teistel riikidel, kaasa arvatud Saksamaa ja Prantsusmaa, oma vaktsineerimisprogramme tõhustada ja seada haiglad valmis võimalikuks gripihaigete laineks.

Briti võimude andmeil oli eelmisel nädalal 99 haigusjuhtu 100 000 inimese kohta. Detsembris esines 124 juhtu 100 000 inimese kohta. Intensiivravil on ligi 300 inimest ja 50 inimest on surnud. Peaaegu kõik surmajuhtumid esinesid inimeste puhul, kes ei olnud vaktsineeritud.

Seagripi sümptomite hulka kuuluvad palavik, lihasevalu, kipitav kurk ja kõhulahtisus, kuigi enamik inimesi paraneb ilma arstiabita.

Briti valitsusele heideti ette puudulikku tööd vaktsineerimisest teavitamisel. Eelmisel nädalal algas uus kampaania, kuid osa asjatundjate sõnul tuli see liiga hilja.