Külahullud

Soomlased teavad, et on imelikud ja on selle üle uhked. Raamatu järgi on külahullu maine saamine üks suuremaid auavaldusi. Soomlastele meeldivad lisaks imelikud asjad, millest annavad tunnistust antennmütsimood ja kepikõnnihullus.

Kohvimaania

Soomlased juhivad maailma kohvijoomisedetabeleid raamatu järgi üheksa tassiga päevas. Kuigi hull rahvas joob kohvi meeleldi väheröstituna, peab see olema nii kange, et lusikas seisab tassis püsti. Kohvijoomine on ka täiskasvanuks saamise rituaal: alles siis, kui jood kohvi, oled täiskasvanu.

Lagritsaarmastus

Lisaks rukkileivale söövad soomlased lagritsat – palju ja igasugusel moel. Raamatu väitel söövad gastronoomiaga tutvunud soomlased isegi lagritsamaitselisi seakülgi. Soome noore reedeõhtune eine koosneb aga lagritsajäätisest ja lagritsaviinast.

Sisu

„Soomlased on kõige paremad, kui olud on kõige hullemad.“ Sisu võtab kokku soome meelelaadi. Kui midagi alustatakse, tuleb see lõpule viia. Sisu on aastatega arenenud, kui soomlased on pidanud võitlema jäise temperatuuri vastu ja maadlema karudega.

Õllekaanijad

Alkohol on vahend, millega saavutatakse hetkeline õndsus. Mida odavam ja kangem on alkohol, seda parem. Õlu ei olegi õigupoolest alkohol.

Tuhvli all

Oma peatüki raamatus on saanud soome mehed, kellest ka kõige machomad muutuvad hiljemalt abiellu astudes tuhvlialusteks. Tugeva naise käsutamine võib täita ajateenistusejärgse tühimiku mehe elus. Soome mehi süüdistatakse tihti ka ebaromantilisuses, depressiivsuses ja sõnaahtruses. See on ebaaus, sest ka Soomest on võimalik leida mees, kes on rõõmus, jutukas ja teeb kingitusi. Tema nimi on Jõuluvana.

Rootsiviha

Üks soomlaste kinnisideedest on rootslaste võitmine ükskõik milles – kasvõi jäätisesöömise statistikas. Võit on tähtis, aga rootslaste võitmine veelgi tähtsam.

Saunatamine

Kõige hullemad võõrutusnähud saunaskäimisest on näha Helsingi-Vantaa lennuväljal. Selle asemel, et soomlased helistaksid koju, et väljendada armastust ja igatsust, pomisevad nad kiiresti telefoni: „Pane saun sooja, ma olen kohe kodus!“