Scotland Yard teatas avalduses, et Richard Dart (29), Imran Mahmood (21) ja Jahangir Alom (26) reisisid Pakistani vahet ajavahemikus 2010 kuni 2012 eesmärgiga sooritada terrorirünnakuid või abistada teisi taoliste rünnakute toimepanemisel, vahendab BNS.

Avaldusest selgub, et väidetavalt pakkus kolmik nõu ja abistas reisimisel Pakistani, väljaõppekoha leidmisel ja sihtkohariigis turvaliselt hakkama saamisel teisi inimesi.

Kaasusega seotud neljas isik, 22-aastane Ruksana Begum sai süüdistuse materjalide omamises, mida võidakse kasutada terrorismi eesmärgil.

Kõik neli peeti kinni juuli esimeses pooles ja vähemalt kaks kahtlusalust olid varem kerkinud avalikkuse huviorbiiti.

Dart figureeris hiljuti BBC dokumentaalfilmis "Minu islamistist vend" (My Brother the Islamist), mis kajastas tema filmitegijast poolvenna Robb Leechi püüdeid mõista, miks Dart oli hüljanud oma perekonna ja võtnud omaks islamiusu kompromissitu ja äärmusliku vormi.

Darti võis näha ka YouTube'i videos, milles ta kritiseerib Briti kuningaperet, kroonprints Williami ja toona veel Kate Middletoni abielu ning Suurbritannia välispoliitikat.

Abipolitseinik Alom, kes võeti kinni relvastatud erioperatsiooni käigus tema kodus, ilmus samuti YouTube'i videos, kus ta kirjeldas oma korrakaitseametis oldud aega ning väljendas oma äärmuslikke vaateid.

Scotland Yard ei esitanud palju teavet Mahmoodi kohta, kelle elukohaks märgiti Loode-Londoni linnaosa Northolt.

Avaldusest selgub, et Begumilt konfiskeeriti kõvaketas, millel olid al-Qaida ingliskeelse väljaande "Inspire" (innustu, vaimustu) numbrid. Politsei kohaselt olid tal dokumendid, mille kohta ta ei osanud anda "mõistlikku" selgitust.

Mahmood ja Alom elavad mõlemad olümpiarajatiste lähedal.

Alomi kodu asub Londoni olümpiastaadionist umbes pooleteise kilomeetri kaugusel. Mahmood elab samal tänaval lennuväebaasiga, kust 2012. aasta suveolümpiamänge turvavad Typhoon-tüüpi hävitajad ja teised sõjaväelised üksused väljuvad.

Sellele vaatamata märkis politsei, et juhtumil ei ole seoseid suvemängudega, mis algavad 27. juulil.

Luureametnike sõnul on äärmuslaste ridades mõistetavalt suurem tähelepanu mängude lähenedes, ent hetkel ei ole ühtegi teadaolevat ega usaldusväärset viidet võimalikule ohule olümpia ajal.

Suurbritannia terrorismitaset märgitakse astmega "tugev tõenäosus", mis on astme võrra madalam "tõsisest" ohust.