USA senatis läbi viidava uurimise raporti kohaselt saadeti raha Galloway abikaasa Amineh Abu Zayyadi isiklikule arvele 2000. aasta augustis, teatab The Telegraph. Vabariiklastest ja demokraatidest koosnev uurimiskomisjon koostas raporti Iraagist pärast Bagdadi vallutamist saadud arhiivide põhjal ning Briti ja Jordaania pankade info põhjal.

Uurijad jõuavad järeldusele, et Galloway teadis maksetest ning „rikastus oma naise abil isiklikult“. Galloway on raporti sõnul „USA senatis vande all rääkides teinud teadlikult valesid ja eksitavaid avaldusi“.

Galloway esines senati ees viie kuu eest, rünnates teravalt senaatoreid ning lükkas igasugused süüdistused oma ärisuhetest Saddam Husseiniga tagasi.

Raporti kohaselt sai Galloway lähedane sõber jordaanlane Fawaz Zureikat Iraagis mitmeid soodsaid nafta toidu vastu lepinguid. Mõned kuud hiljem maksis Zureikat 150 000 dollarit, miinus 20 dollarit pangatasu, Galloway abikaasa isiklikule arvele.

Samal päeval maksti Galloway pressiesindaja Ron McKay arvele Šoti pangas 15 666 dollarit.

Proua Galloway lükkas kõik süüdistused tagasi.

Senati esindaja sõnul saadetakse raport Britanniasse ja Jordaaniasse, et oleks võimalik astuda samme Galloway vastu.

Kolm USA vangis olevat kõrget Iraagi ametnikku, muu hulgas endine asepresident Tariq Aziz, kinnitavad samuti, et Galloway sai Iraagilt raha.

Nafta toidu vastu programm sai alguse 1996. aasta detsembris, eesmärgiga võimaldada embargo all oleval Iraagil müüa piiratud koguses naftat ning osta saadud tulude eest toitu, ravimeid ja muud humanitaarkaupa. Iraak sai ise otsustada, kellele ja kui palju ta naftat müüa tahab ning mis kaupu ta vastu tahab. Tehingud pidi heaks kiitma ja ellu viima spetsiaalne ÜRO komitee.

Programm muutus kiiresti piiramatu korruptsiooni allikaks, Iraak hakkas võõrriikide poliitikutele, diplomaatidele, ajakirjanikele ja ärimeestele andma naftamüügi vautšereid, mille realiseerimine naftaturul andis hiigelsuuri vaheltkasusid. Lisaks kasutas Saddam Hussein programmi, et koguda endale ja lähikondlastele välismaal miljardeid dollareid isiklikele arvetele ning hankida embargoga keelatud kaupu, muu hulgas relvi.