Leiboristide liider Ed Miliband ütles, et mäss konservatiivide hulgas, mille tõttu võib kaks ministriabi tagasi astuda, on peaminister Cameronile häbistav, vahendab BBC News.

„Kui ta ei suuda võita vaidlusi oma parlamendiliikmetega, kuidas saab siis riigil olla kindlus, et ta suudab võita vaidlused, mis puudutavad Suurbritanniat?“ küsis Miliband.

Briti parlamendi alamkojas viis tundi kestnud debatile eelnes petitsioon, millele oli alla kirjutanud üle 100 000 inimese. Selles kutsuti üles korraldama referendum selle üle, kas Suurbritannia peab jääma Euroopa Liitu, sellest lahkuma või liikmelisuse tingimused uuesti läbi rääkima.

Hääletuse tulemusena selgus, et 81 konservatiivi tõstsid aktiivselt mässu peaminister Cameroni vastu. 79 hääletas referendumi poolt ja kaks avaldas sellele sõnalist toetust. Oma partei liini trotsis ka üks liberaaldemokraat.

Konservatiivide parlamendiliige David Nuttall väitis, et Suurbritannias on üle 40 miljoni valimisealise kodaniku, kellelt pole Euroopa Liidu kohta arvamust küsitud. Briti parlament on tema sõnul muutumas ühe vähem võimu omavaks, sest Euroopa Liidu kombitsad sekkuvad üha rohkem riigisisese elu valdkondadesse.

Cameron ütles oma avalduses, et jagab mässuliste püüdlusi fundamentaalse reformi poole ja lubas, et aeg selleks on tulemas. Peaminister kinnitas, et on kindlalt võimu Brüsselist tagasi toomise poolt, kuid kriisi ajal oleks referendumi ajastus vale ning Suurbritannia rahvuslikes huvides on olla Euroopa Liidu liige.