New Yorgi osariigi finantsteenuste amet nimetab Standard Charteredit paariainstitutsiooniks ning on ähvardanud pangalt ära võtta tegutsemislitsentsi USA-s, vahendab BBC News.

Järelevalveorgan teatas lisaks, et avastas tõendeid selle kohta, et ilmselt samasuguseid skeeme on kasutatud äri tegemiseks ka teiste riikidega, mille vastu on kehtestatud sanktsioonid, näiteks Liibüa, Birma ja Sudaaniga.

Finantsteenuste amet teatas, et üheksa kuud kestnud uurimise käigus, mille jooksul vaadati läbi üle 30 000 lehekülje dokumente, sealhulgas panga sisemist e-posti, selgus, et pank lõikas tasudena tulu sadu miljoneid dollareid.

„SCB tegevus tegi USA finantssüsteemi haavatavaks terroristidele, relvadega äritsejatele, narkoparunitele ja korrumpeerunud režiimidele ning varjas õiguskaitseorganite uurijate eest otsustava tähtsusega informatsiooni, mida kasutatakse igasuguse kriminaalse tegevuse jälile jõudmiseks,“ teatas New Yorgi finantsteenuste amet.

Panka süüdistatakse ka SWIFT-maksekorralduste võltsimises, asendades nendes ebasoovitava informatsiooni selle kohta, et kliendid on iraanlased, valede andmetega.

USA Iraani-vastased majandussanktsioonid on kehtinud alates 1979. aastast ning USA dollaritega toimuvate tehingute osas karmistati neid 1995. aastal president Bill Clintoni ametiajal.