Al-Qaida rakuke kavandas massimõrva korraldamist isetehtud vedela lõhkeaine õhkulaskmise teel seitsme Suurbritanniast USA-sse ja Kanadasse teel olnud reisilennuki pardal, kirjutab Daily Telegraph.

Kõik kolm esmaspäeval süüdi mõistetud meest, Abdulla Ahmed Ali, Assad Sarwar ja Tanvir Hussain on ka eelmisel aastal kohtus süüdi mõistetud mõrva kavandamises. Nüüd mõisteti nad lisaks süüdi õhusõiduki õhkulaskmise kavandamises, et tõestada ohtu lennuliiklusele.

Meeste arreteerimine 2006. aastal viis kohe rahvusvaheliste piiranguteni vedelike vedamisele lennureisijate käsipagasis. Suuremates kui 100 milliliitrit mahutavates anumates vedelike käsipagasis vedamine on endiselt keelatud.

Arreteerimisel oli ühel meestest, Alil taskus arvuti mälupulk, millel olid andmed seitsme Londonist kuude USA ja Kanada linna suunduva lennu kohta. Lennukite pardal olid 241-286 reisijat ja meeskonnaliikmed.

Kõik lennud väljusid 2 tunni ja 35 minuti sees ning suundusid Chicagosse, Montréali, Torontosse, San Franciscosse, Washingtoni ja New Yorki ning politsei väitel poleks olnud enam võimalik terroriste takistada, kui lennukid juba õhus oleks olnud.

Uurijad usuvad, et mehed kavandasid veelgi suuremat rünnakut, sest kuulati pealt üht nende vestlust, kus räägiti 18 enesetaputerroristist, mis oleks võinud viia kuni 5000 inimese hukkumiseni lennukites ja lisaks veel umbes sama paljude surmani maapinnal.