Minister vihjas otsesõnu, et ülejooksnud endise KGB spiooni Alexander Litvinenko mõrvaga on seotud Kreml, sõnavõtt on tekitanud tõsise pinge Londoni ja Moskva vahel, teatab The Telegraph.

Vaid mõni päev varem ütles Briti siseminister John Reid, et politsei uurib Litvinenko surma kui “kahtlast juhtumit”. Varem liigitas politsei surma “seletamatuks”, kuigi möönis, et tegu on ilmselt tahtliku mürgitamisega.

Briti võimud esitasid Moskvale ametliku palve teha surma uurimisel koostööd.

Peaministri büroo Downing Street ega välisministeerium pole Litvinenko surmaga seoses Moskvat süüdistanud. Hain, kes taotleb Tööparteis asejuhi kohta, ründas aga otse Putinit.

Pühapäevases teleintervjuus BBC-le ütles Hain, et Londoni ja Moskva vahelised suhted on “keerulised” Litvinenko surma tõttu.

Hain süüdistas Kremli “tohututes rünnakutes” vabaduse ja demokraatia vastu. “Lootused, mis Putin oma võimule tulekuga Venemaal tekitas, on jäänud kõige selle varju, mis on sellest alates juhtunud, kaasa arvatud mõned väga tumedad mõrvad,” ütles Hain.

Minister viitas Vene valitsuse suhtes kriitilise ajakirjaniku Anna Politkovskaja mõrvale. Haini sõnul varjutab Putini presidentuuri edu riigi majanduse ja stabiilsuse taastamisel rünnakud demokraatia ja isikuvabaduste vastu. “Minu meelest on tähtis võtta uuesti ette demokraatia tee,” selgitas Hain.

Hain on tuntud oma otsese ütlemise poolest ning tema esinemine vihastab kindlasti peaminister Tony Blairi. Ülejäänud valitsuse liikmed kinnitasid kõik, et ei soovi näidata näpuga Moskva peale.

Litvinenko oli endine KGB, hilisema FSB agent, kes vahetas poolt ja sai Suurbritannias asüüli. Briti võimude teatel suri ta radioaktiivse aine poloonium 210 mürgituse tagajärjel. Tema sõber Alex Goldfarb tervitas Haini seisukohta, öeldes, et Lääne valitsustel oli ammu aeg tõstatada küsimus Venemaa arenguteest. Goldfarbi sõnul on Venemaa “keerdunud kontrollimatuks ja vastutamatuks politseiriigiks, olles ohuks kogu ülejäänud maailmale.”

Vahetult enne oma surma süüdistas Litvinenko mürgitamises Putinit.