Briti luureasutuste tegevus on langenud terava tähelepanu alla seoses USA rahvusliku julgeoleku agentuuri (NSA) endise töövõtja Edward Snowdeni ajakirjandusse lekitatud paljastustega, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Rahvaesindajate ette astuvad siseluureteenistuse MI5 direktor Andrew Parker, välisluureteenistuse MI6 juht John Sawers ning valitsusside peakorteri (GCHQ) ülem Iain Lobban.

Lobban seisab silmitsi eriti ebamugavate küsimustega, sest Snowdeni lekked on paljastanud GCHQ ja NSA vahelise tiheda koostöö tavakodanike suhtluse jälgimisel.

MI5 direktor Parker on varem süüdistanud Snowdenit "terroristidele oma leketega kingituste tegemises".

Snowdeniga koostööd teinud ameeriklasest ajakirjanik Glenn Greenwald on lükanud tagasi süüdistused, justkui oleks lekked kahjustanud USA ja Suurbritannia riiklikku julgeolekut ja aidanud terroriste.

Greenwald ütles BBC raadiole: "Seni ei ole Briti ja Ühendriikide luureasutuste üle piisavat järelevalvet teostatud, sest luureasutustel lubati briti ja ameerika rahva teadmata nende raha eest rajada ulatusliku jälgimise süsteemi".

Endine GCHQ direktor David Omand heitis omakorda Greenwaldile ette avalikule julgeolekule tehtud kahju puudutavate süüdistuste eest kõrvale puiklemist, lisades, et maailm on lekete järel vähem turvaline.

Omand ütles BBC-le, et neljapäeval satuvad luubi alla mitte üksnes luurejuhid, vaid ka seadusandjad, kelle käest küsitakse, kas nemad on luureoperatsioonide üle piisavat kontrolli rakendanud.

"Nad peavad tõestama, et nad saavad järelevalverolliga hakkama."

Komisjon avalikustas, et luurejuhtidelt päritakse aru Suurbritanniat ähvardavate terroriohtude, küberjulgeoleku ja spionaaži kohta. Komisjon hoiatas, et kuna tegemist on avaliku istungiga, hoidutakse arutelust luurevõimekuse ja -tehnikate ning käimasolevate operatsioonide üle.

Saksamaa nõudis varem sel nädalal riigis resideeruvalt Briti saadikult selgitust meediateadete kohta, et London kasutab oma Berliini saatkonda salajaseks pealtkuulamiseks.

Ülemaailmse veebi (World Wide Web) loonud arvutiteadlase Tim Berners-Lee sõnul ei ole kontrolli- ja tasakaalumehhanismid GCHQ ja NSA üle toiminud. Berners-Lee süüdistas kahte luureteenistust rumalas otsuses murda sisse tavakodanike krüpteeritud veebisuhtlusesse.

"Me vajame tugevaid luureagentuure, kes võitleksid veebis kuritegeliku tegevusega, kuid iga agentuuri üle tuleb kontrolli- ja tasakaalumehhanismidega järelevalvet teostada. Hiljutisi paljastusi arvesse võttes tundub mulle, et need mehhanismid ei toiminud."