Raportis öeldakse, et Euroopa Liit ei mõistnud Venemaa vaenulikkuse sügavust Euroopa Liidu ja Ukraina lähemate suhete vastu, vahendab BBC News.

Samuti öeldakse lordide koja komitee raportis, et Suurbritannia ei ole selle olukorraga tegelemisel olnud „piisavalt aktiivne ega nähtav“.

Süüdistatakse kärpeid välisministeeriumis, mille tagajärjel on seal vähem Venemaa-eksperte ning pannakse vähem rõhku analüüsile.

Samasugune allakäik Euroopa Liidu teiste riikide välisministeeriumides on jätnud nad piisava võimeta formuleerida konkreetne reageering Ukraina olukorrale, öeldakse raportis.

Leitakse, et kaugelt liiga kaua on Euroopa Liidu suhted Moskvaga põhinenud „optimistlikul eeldusel“, et Venemaa on demokraatlikuks riigiks muutumise trajektooril.

Selle tagajärg oli raporti järgi võimetus hinnata Venemaa vaenulikkuse sügavust, kui Euroopa Liit avas läbirääkimised assotsiatsioonileppe sõlmimiseks Ukrainaga 2013. aastal.

„Komitee usub, et Euroopa Liit ja sellest järelduvalt Ühendkuningriik olid süüdi kuutõbisena kriisi kõndimises,“ ütles komitee esimees Lord Tugendhat. „Jõulise analüüsivõime puudumine nii Ühendkuningriigis kui ka Euroopa Liidus viisid sisuliselt meeleolude katastroofilise väärtõlgendamiseni kriisi eel.“