Briti liberaaldemokraatide teatel kohtusid peaministrid erakonna juhi Vince Cable’iga enne Euroopa Liidu tippkohtumist ja leppisid kokku erakordses ühisavalduses, mis toetab Briti liberaaldemokraatide poliitikat, mille kohaselt tuleks Suurbritannia rahvale anda võimalus hääletada peaminister Theresa May Euroopa Liiduga saavutatava kokkuleppe üle, vahendab Guardian.

Veidi enne avalduse väljaandmist teatas aga Euroopa Parlamendi liberaalseid erakondi ühendav fraktsioon ALDE, et mingites avaldustes ei ole kokku lepitud ega pole neid ka välja antud.

Briti liberaaldemokraatide väitel olid avalduse allkirjastanud Mark Rutte Hollandist, Charles Michel Belgiast, Xavier Bettel Luksemburgist, Andrej Babiš Tšehhist, Lars Løkke Rasmussen Taanist, Jüri Ratas Eestist ja Juha Sipilä Soomest. Allakirjutanuks oli märgitud ka Sloveenia peaminister Miro Cerar, kes aga hiljuti tagasi astus.

Avalduses öeldi, et valitsusjuhid avaldavad Brexiti üle kahetsust ning „tunnustavad ja toetavad liberaaldemokraatide üleskutset”, et Briti rahval oleks Brexiti-kokkuleppe üle öelda viimane sõna.

Cable, kellel oli valitsusjuhtidega Brüsselis töölõuna, ülistas avaldust kui seni selgeimat signaali, et Brexit ei ole vältimatu ning et Euroopa riigid lubaksid Suurbritannial Brexiti-protsessist taganeda.

Liberaaldemokraatide allikad ütlesid, et Cable sai valitsusjuhtidelt kohtumisel sõnalise nõusoleku ja uskus, et nad nõustusid ühisavaldusega.