Kardinal kinnitas, et ei võta osa järgmise paavsti valimisest, mistõttu jääb Suurbritannia konklaavis esindamata. O'Brien teatas, et paavst Benedictus XVI kiitis heaks tema tagasiastumise St. Andrewsi ja Edinburghi peapiiskopi kohalt, vahendab BBC News.

Kolm praegust ja üks endine preester St. Andrewsi ja Edinburghi piiskopkonnast kaebasid paavsti esindajale Suurbritannias, nuntsius Antonio Menninile enne paavsti teadet tagasiastumisest 11. veebruaril, et kardinal käitus 1980. aastatel nendega sündsusetult.

Endine preester väidab, et kardinal O'Brien tegi talle 1980. aastal Drygrange'is asuvas St. Andrewsi kolledžis ebasündsa lähenemiskatse. Mees väidab, et astus preestri kohalt tagasi, kui O'Brien esimest korda piiskopiks sai.

„Ma teadsin siis, et tal on alati minu üle võim. Oletati, et ma lahkusin preestriametist, et abielluda. Ma ei teinud seda. Ma lahkusin, et kaitsta oma au,“ ütles endine preester.

Teine mees väidab, et elas koguduse majas, kui O'Brien teda külastas ja nende vahel toimus ebasünnis kontakt.

Kolmas mees väidab, et pidi võitlema kardinali „ebasoovitava käitumise“ vastu 1980. aastatel pärast mõningaid öiseid joominguid.

Ning neljanda mehe sõnul kasutas kardinal öiseid palvusi ebasündsate kontaktide ettekäändeks.

Kardinal O'Brieni karjäär oli seni hiilgav ja ta pidi vaid mõne nädala pärast pensionile minema.

O'Brien astus ilmselt tagasi, et kirikut mitte rohkem kahjustada ja destabiliseerida uue paavsti valimise ajal. Niigi süüdistatakse paljusid kardinale, kes paavsti valimisest osa võtavad, tegevusetuses kiriku lastepilastamise skandaaliga seoses.

Kardinal O'Brienit jäädakse mäletama, kui abordi, eutanaasia ja homoseksuaalsuse kohta käiva katoliikliku õpetuse kohati valjuhäälset ja värvikat kaitsjat. Eelmisel nädalal ütles ta samas, et preestritel peaks lubama abielluda, kui nad seda soovivad.