Sõltuvus elektroonilistest võrkudest muudab riigi Hammondi sõnul haavatavaks ning sellele reageerimine ei saa põhineda jalaväel, reaktiivlennukitel või sõjalaevadel, kirjutab Daily Telegraph.

On üha suurem võimalus, et paariariigid kasutavad „e-pommi“, mis vallandaks hävitava elektromagnetilise impulsi. Kõigest sellest räägitakse Londonis toimuval kahepäevasel konverentsil.

Kõige mustema stsenaariumi järgi lastakse maailmaruumi tuumarakett, mille plahvatus tekitaks piisavalt suure impulsi, et paralüseerida kogu Suurbritannia infrastruktuur.

Lisaks Hammondile esineb üritusel USA kaitseministri asetäitja Paul Stockton, kes kavatseb rääkida ka looduslikest nähtustest nagu Päikese protuberantsid, millel võib olla sarnane mõju.

Võimas elektromagnetiline impulss võib lüüa rivist välja elektroonilised süsteemid ning kogu riigi elu seisma panna. Briti kaitseministeeriumi ametnikud hoiatasid kuu alguses, et paariariikide käsutuses võib juba olla mingit laadi e-pomm.

Parlamendi alamkoja kaitsekomitee on hoiatanud, et valitsus ei võta ohtu piisavalt tõsiselt. Veebruaris koostatud raportis hoiatati, et kuni 800 kilomeetri kõrgusel plahvatav pomm võib tekitada elektromagnetilise impulsi, mis on piisavalt tugev, et lüüa rivist välja satelliidid, radarid ja elektrivõrgu, millel oleksid katastroofilised tagajärjed.

Kahjustada saaksid ka peamised sõjalised objektid, transpordisüsteemid, elektri- ja veevõrgud.