„Satelliidipildid näitavad, et Ukraina piiri lähistel on 35 000-40 000 Vene sõjaväelast, kes on varustatud lahingulennukite, tankide, suurtükiväe ja logistiliste toetusüksustega,“ ütles Suurbritannia esindaja ÜRO-s Mark Lyall Grant Reutersi vahendusel.

„Seda lisaks 25 000 Vene sõjaväelasele, kes baseeruvad ebaseaduslikult Krimmis,“ lisas Lyall Grant julgeolekunõukogu Ukraina-teemalisel hädaistungil.

Lyall Grantile sekundeeris ka Prantsusmaa esindaja Gérard Araud.

Julgeolekunõukogu istung kutsuti kokku Venemaa nõudmisel. Moskva tahtis kinnist istungit, kuid Prantsusmaa ja teised lääneriigid nõudsid, et see oleks avalik.

Venemaa suursaadik ÜRO-s Vitali Tšurkin lükkas tagasi kriitika Venemaa tegevuse suhtes Ukrainas ja väitis, et Venemaa vastu on esitatud palju ebatäpseid süüdistusi.

Tšurkin süüdistas Kiievi valitsust rahutuste esilekutsumises Kagu-Ukrainas ning nimetas sõjalist operatsiooni, millega Ukraina võimud ähvardasid, kuritegelikuks jõukasutamiseks. Tšurkin viitas Ukraina ultimaatumile, mille järgi peavad Vene-meelsed separatistid esmaspäevaks relvad maha panema või nende vastu kasutatakse jõudu.

„Võimud ei taha kuulata neid, kes ei taha leppida rahvusradikaalsete, šovinistlike, russofoobsete ja antisemiitlike jõudude Kiievis peale surutud domineerimisega,“ ütles Tšurkin. „Groteskne russofoobia ja sisemine vihkamine on muutunud ka ülemraadas normiks.“

USA suursaadik Samantha Power ütles, et Venemaa varjab oma tõelisi kavatsusi Ida-Ukrainas.

„Viimastel nädalatel olete te kuulnud Venemaad eitamas igasuguseid kavatsusi okupeerida või sisse tungida,“ ütles Power. „Te olete kuulnud seda avalikult ja te olete kuulnud seda eraviisiliselt. Kahjuks on fakt see, et hoonete relvastatud hõivamine kuues Ida-Ukraina linnas eile ja veel mitme täna peegeldab Vene vägede taktikat, mida kasutati Krimmi sissetungi varases staadiumis.“ Power lisas, et ebastabiilsus on kirjutatud ja lavastatud Venemaal ja Venemaa poolt.