Relvajõudude eelarvepuudujääk on jõudnud nii kriitilisele tasemele, et valitsusel pole varsti enam muud võimalust, kui tühistada tellimused lennukikandjate ja soomussõidukite ehitamiseks või isegi Trident tuumaraketiprogrammi arendamiseks, vahendab The Telegraph.

Kõrgemad ohvitserid on seadnud kahtluse alla valitsuse tegevuse eesmärgipärasuse pärast mitmeid skandaale, millest tuntuim on võimetus asendada tihedalt mineeritud alade patrullimisel kergelt soomustatud Snatch Land Roverid turvalisemate sõidukitega, mis on viinud kümnete surmade ja vigastusteni, mida oleks saanud vältida.

Puudujäägid rahastamises on esile toonud ka skandaalid armee eluasemepoliitikas, arstiabi korraldamisel ning raskelt vigastatud veteranidele toetuste maksmisel.

Sõltumatu Ühendkuningriigi rahvusliku kaitse assotsiatsioon väidab, et kui Suurbritannia kavatseb jätkata oma praegust välispoliitikat ning suuremahulisi relvahankeid, oleks relvajõudude „remondi” hind 15 miljardit naela (ligi 300 miljardit krooni) aastas.

Raporti autor Tony Edwards, endine kaitseministeeriumi relvaeksporditeenistuse ülem väidab, et peaminister Gordon Browni või tema järglase ees seisab selge valik: kas parandada Iraagis ja Afganistanis ülepingutamise tagajärjel tekkinud kahjustused või alandada maailmas Suurbritannia profiili.

„Praeguste kaitsekulutuste juures muutub Ühendkuningriik järgmise viie aasta jooksul keskpäraseks teisejärguliseks sõjaliseks jõuks, mis on tagapool riikidest nagu India ja Jaapan,” leiab Edwards.

Projektide hulgas, mis võivad ära jääda, kui valitsus kaitsekulutusi ei tõsta, on lennukikandjate HMS Queen Elizabeth ja HMS Prince of Wales ehitamine, mis maksavad 2 miljardit naela tükk, Harrier hävitajate asendamine F-35-tega, mis maksab 15 miljardit naela, või isegi allveelaevadelt välja tulistatavate Trident tuumarakettide asendamine, mis maksab tuleva 30 aasta jooksul 40-70 miljardit naela.

Varikaitseminister Gerald Howarthi sõnul on konservatiivid vägagi teadlikud, et leiboristide valitsus on täielikult ebaõnnestunud kahe sõja finantseerimiseks vajalike ressursside eraldamisel.