Spiiker ründas ka Suurbritannia viimase aja immigratsioonitrendide kriitikuid sõjaka ja valju tooni eest, mis tekitab aga küsimusi Bercow' poliitilise neutraalsuse kohta. Briti parlamendi spiikrilt oodatakse nimelt aktiivsetest poliitilistest debattidest kõrvale jäämist. Ministrid ja parlamendiliikmed väitlevad praegu selle üle, kuidas peaks Suurbritannia valmistuma immigratsioonipiirangute kadumiseks rumeenlastele ja bulgaarlastele järgmisel aastal, kirjutab Daily Telegraph.

Eelmisel nädalal Rumeenias visiidil viibides näis Bercow toetavat poliitikat, mis lubab idaeurooplastel Suurbritanniasse tööle tulla.

Alates 2004. aastast on Euroopa Liidu tööjõu vaba liikumise reeglite alusel Suurbritanniasse saabunud umbes miljon idaeurooplast. Alates järgmisest aastast on sama õigus Euroopa Liidu vaeseimate riikide Rumeenia ja Bulgaaria kodanikel.

Mõned parlamendiliikmed väidavad, et idaeurooplaste saabumine võib kaasa tuua sotsiaalseid ja majanduslikke probleeme.

Ministrid on lubanud muudatusi avalike teenuste osutamise seadusandluses, et uustulnukatel oleks keerulisem näiteks tervishoiuteenuseid kasutada.

Visiidil Bukaresti rääkis Bercow tähtsast immigrantide lainest, mis on viimastel aastatel Suurbritanniasse saabunud, ning kiitis nende tööeetikat.

„Ma usun, et asju tuleks kontrollida ja jälgida, kui jutt on migratsioonist, iga riik, mis tahab oma inimesi kaitsta, peaks seda tegema, aga sellest on ka palju kasu,“ ütles Bercow Rumeenia parlamendis esinedes. „Ma tahan allakriipsutada fakti, et uutest liikmesriikidest on Suurbritanniasse tulnud tähtis immigrantide laine ning paljudel juhtudel tulevad nad selliste võimete ja pühendumusega, mida me pole alati näinud oma tööjõu juures.“

Bercow andis ka pressikonverentsi, kus kritiseeris Briti meediat immigratsiooni kahtluse alla seadmise eest ning süüdistas mõningaid ajakirjanikke selle teema negatiivses ja diskrimineerivas kajastamises.

Briti meediakajastus immigratsiooni teemadel ei peegelda brittide arvamust selle kohta, väitis Bercow Bukarestis ja lisas: „Vaba meedia on demokraatia eluliselt tähtis osa. Aga meedia ei ole valitsus ega parlament. Ma olen siin Rumeenia sõbrana ja inimesena, kes näeb immigratsiooni kasulikkust.“