Advokaat Phil Shiner saatis Reutersile kahe Mosulis kinnipeetud iraaklase avaldused, milles öeldakse, et pikkade ülekuulamiste vältel võeti nad alasti, peksti ja kallati üle külma veega.

Ülekuulamised toimusid kohas, mida vangid hakkasid nimetama “diskoks”, sest seal mängis lakkamatult vali lääne muusika.

Üks neist nägi 14-aastast poissi, kelle pärakust jooksis verd, teist ähvardati vägistamisega.

Briti advokaadi vahendusel avalikkuseni jõudnud tunnistused on esimesed teated vangide väärkohtlemisest Mosulis.

Washington on möönnud, et Bagdadi lähedal Abu Ghraibis piinati ja alandati vange. Shneideril on käsil juhtum, kus iraaklased süüdistavad Briti sõdureid Basra vanglas aset leidnud väärkohtlemistes.

Kolm Reutersi heaks töötavat iraaklast on rääkinud, et USA sõdurid peksid ja mõnitasid neid jaanuaris Falluja lähedal.

Iraagi kinnipidamisoperatsioonidega seotud USA pressiesindaja ütles Bagdadist, et tema ei ole taolisi süüdistusi kuulnud. “Ma olen üllatunud,” ütles ta. “Ma olen seda asutust külastanud ja olen näinud, kui tublit tööd nad teevad.”

Shineri tunnistuses jutustab insener Haitham Saeed al-Mallah, kuidas ta “diskosse” toodi ja tundideks käeraudades ja, kott peas, seisma jäeti.

“Siis löödi mulle väga kõvasti kõhtu ja sellele järgnes lakkamatu kepi ja saabastega peksmine, kuni ma teadvuse kaotasin. Ma tulin teadvusele alles siis, kui nad valasid mulle väga külma vett pähe.”

Teine Mosuli ohver on Yasir Rubaii Saeed al-Qutaji, kes uuris advokaadina teateid piinamistest “diskos”, kui ta vahistati. Teda piinati ja ta pandi vangi, kus talle said osaks sama “disko” kohtlemine, mida ta oli uurinud.

USA valitsus on kinnitanud, et piinamiste puhul oli tegu üksikjuhtumiga, mis leidis aset ainult Abu Ghraibi vanglas.