Ajalehes The Times avaldatud kirjas väidavad admiralid, et kaitsekulutuste kärped jätavad nafta leidmise tõttu uue väärtuse saanud Falklandi saared kaitsetuks ning Harrieride mahakandmise plaani nimetatakse finantsiliselt perversseks, vahendab BBC News.

Valitsus kinnitab aga, et on endiselt võimeline Falklandi saari kaitsma.

„Harrieride mahakandmine ei mõjuta meie võimet kaitsta territooriume Lõuna-Atlandil,” ütles Suurbritannia kaitseministe Liam Fox The Timesile.

Admiralide teravas toonis kirjutatud kiri, millele on teiste seas alla kirjutanud kuningliku mereväe kaks endist ülemat Lord West ja Sir Julian Oswald, näitab mereväes valitsevat sügavat pahameelt valitsuse kaitsekulutuste kärbete üle.

Kirjale on veel alla kirjutanud viitseadmiral Sir Jeremy Blackham, viitseadmiral John Mcanally ja kindralmajor Julian Thompson.

Admiralide väitel anti peaminister David Cameronile halba nõu, kui otsustati maha kanda Harrierid ja HMS Ark Royal ja jääda täielikult lootma hävituslennukitele Tornado.

Endiste tippmereväelaste sõnul on aga Harrier mitmekülgsem ja tema ülalpidamine on odavam.

„Olemasolevate Tornadode ülalpidamine maksab kümne aasta jooksul seitse korda rohkem kui Harrieride käigus hoidmine. Kas kogu ettevõtmise eesmärk polnud mitte raha säästmine?” küsivad admiralid.

Samuti hoiatavad admiralid Falklandi saarte kaitseta jätmise eest.

„Arvestades Falklandi saarte ja nende naftaväljade uut väärtust, on järgmise 10 aasta jooksul kärbete tõttu Argentina praktiliselt kutsutud üritama meie rahvuslikku häbistamist, mis on skaalalt võrreldav Singapuri kaotusega,” kirjutavad admiralid.

Harrieride mahakandmine tähendaks seda, et üskski Briti lennuk ei ole võimeline lennukikandjalt õhku tõusma kuni 2019. aastani.

„Valitsus on praktiliselt välja kuulutanud uue „kümne aasta seaduse”, mis eeldab, et Suurbritannial on hoiatusaeg ohule vastu astumiseks valmistumiseks,” kirjutavad admiralid. „Viimane rahandusministeeriumi põhjustatud „kümne aasta seadus” 1930. aastatel oleks Hitleriga silmitsi seistes peaaegu maksnud meile vabaduse.”