Taani, Tšehhi Vabariik ja Poola võivad läbi viia oma referendumid, kui Suurbritannia otsustab lahkuda, usuvad eksperdid.

„Suurim mure on selles, et Suurbritannia ootamatu lahkumine võib kaasa tuua sarnaseid mõtteid ka teistes liidu riikides, mis tähendaks, et Brexit oleks vaid esimene samm liidu lagunemisel," ütles konsultatsioonibüroo Teneo Intelligence asepresident Antonio Barroso.

Sama ohu eest hoiatas ka OECD peasekretär Angel Gurria.

„Brexit võib ohtu seada Suurbritannia ühtsuse (võib tulla järjekordne Šotimaa iseseisvumise referendum) ja ka Euroopa Liidu ühtsuse," ütles ta Londoni visiidi ajal.

Üle 100 Londonis resideeruva ettevõtja allkirjastas kirja, mis toetab Brexitit. See avaldati täna brittide ajalehes Evening Standard.

CNBC pani ritta riigid, mis võivad Brexiti järel kaaluda oma referendumi korraldamist:

Taani

Taanis, nagu ka Suurbritannias, on euroskeptitsismil pikk ajalugu. 2000ndal aastal hääletati referendumil liiduga liitumise vastu. Eelmise aasta detsembris otsustati mitte kinni pidada liidu asüüli ja piirikontrolliga seotud reeglitest.

Täna on Taani parlamendi suuruselt teine partei, parempopulistlik Taani Rahvapartei, soovinud riigis vähem Euroopa Liidu mõju. Brexit võib neile hoogu anda ning ka rahva poolehoiu tuua.

Tšehhi Vabariik

Tšehhid on Kesk- ja Ida-Euroopa riikidest kõige skeptilisemad Euroopa Liidu suhtes ning nad ei ole kasutusele võtnud ka eurot. Erinevalt naaberriik Slovakkiast.

Neil on koguni neli euroskeptilist parteid. Endine riigi president Vaclav Klaus, kes osales omal ajal kõnelustel Euroopa Liiduga liitumiseks, on nüüd väidetavalt ise samuti väljumise pooldaja.

Poola ja teised riigid

Ka mitmetes teistes riikides on tunda suuremat Euroopa Liidu vastasust.

Barroso tõi välja Austria, Hollandi, Soome, Poola, Ungari ja Rootsi kui suurema riskiga riigid.

Eriliselt rõhutas ta referendumi võimalikkust Poola ja Ungari puhul.

Referendumid on ebatõenäolised neis riikides, mis olid liidu loomise juures. Nende seas on Saksamaa ja Prantsusmaa, kes on ka liidu peamised lülid.