Terrorismis kahtlustatava Breiviki ülekuulamine algas eelmisel nädalal. Ta rääkis, et ärkas eelmise aasta 22. juulil kell 8. Ta oli närvis, vahendab Aftonbladet.

„Esimene asi, mida ma mõtlesin, oli, et see on päev, mil ma suren,“ ütles Breivik.

Üheksa kuud on möödunud päeavast kui Oslos kõlas pommiplahvatus ja Utøya saarel lasud. Kümnenädalasest kohtuprotsessist on möödas üks nädal.

Reedel rääkis Breivik mitu tundi 22. juulil Utøyal toime pandud veresaunast. Pealtnäha häirimatult rääkis ta üksikasjalikult igast ohvrist, igast mõrvast.

„Eesmärk ei olnud tappa 69 inimest, eesmärk oli tappa kõik. Ma seisan selle eest, mida olen teinud ja teeksin seda uuesti,“ ütles Breivik.

Esmaspäeval ootab eest järjekordne karm ja emotsionaalne päev. See peaks olema Breiviki viimane ülekuulamispäev. Kõigepealt jätkatakse Breiviki küsitlemist Utøyal toimunu kohta ja siis keskendutakse sellele, mis on toimunud pärast rünnakut.

Breivikilt küsitakse tõenäoliselt ka uuesti tema vaimse tervise kohta. Norra ajalehe Dagbladet teatel oodatakse, et Breivik hakkab seletama, miks ta arvab, et kohtupsühhiaatrid Torgeir Husby ja Synne Sørheim valetavad. Psühhiaatrid väitsid oma raportis, et Breivik on süüdimatu.

Kohtusaalis istub kokku neli kohtupsühhiaatria eksperti, kes jälgivad Breiviki küsitlemist ja kogu kohtuprotsessi.

Reedel sekkus kolm neist esimest korda ülekuulamisse.

Husby küsis, mis peaks olema põhjus, miks ta koos kolleegiga Breiviki arvates valetama peaks. Terje Tørrisen küsis Breiviki kalduvuse kohta kasutada numbreid ja protsente, kui ta räägib, kuidas ta on üldiselt informatsiooni kogunud ja seda tõlgendanud. Sørheimi huvitas Breiviki tunnetest vabanemise protsess.

Arvatakse, et Breivik vastab esmaspäeva jooksul neile küsimustele täpsemalt.