Breivik ütles, et kavatses alguses kohtus vormiriietuses esineda, kuid muutis meelt. Süüdistaja küsis, miks ta meelt muutis, vahendab Ilta-Sanomat.

„Ma valisin varem võimuka esinemisstiili ja tean nüüd, et see oli viga,“ vastas Breivik.

„Miks?“ küsis süüdistaja edasi.

„Pärast seda mõtlesid kõik, et ma olen vaimuhaige. Kritiseerin ennast selle eest, ei oleks pidanud nii tegema. Andsin neile (esimese psühhiaatrilise ekpertiisi tegijatele) relvad, mille abil võidi raport koostada. Aga ma saatsin hiljem lehtedele artikli, milles nimetatakse esimesest raportist 200 valet,“ vastas Breivik.

Breivik muutus esmaspäeval härdaks, kui kohtusaalis näidati tema enese tehtud YouTube'i videot. Pisarad tekitasid imestust, sest ei teatud, kes Breivik nutab ohvrite või iseenda pärast. Teisipäevasel küsitlemisel seletas ta oma pisaraid.

„Mille peale sa mõtlesid, kui videot vaatasid?“ küsis süüdistaja Ilta-Sanomata vahendusel.

„Euroopa ja Norra peale. See oli väga liigutav film,“ vastas Breivik.

„Miks?“

„Minu maa ja etniline grupp on suremas. See on amatöörvideo, aga see on minu esimene YouTube'i video, olen sellega üsna rahul.

Süüdistajat paistis eriti huvitavat see, mis õigusega Breivik oma teod toime pani.

Breivik vastas, et võib võib öelda, et tegemist on põhilise inimõigusega. Selle taga oli „väljakannatamatu ebaõigluse“ kogemus.

„Kõigil inimestel on õigus võidelda oma olemasolu eest,“ ütles Breivik.

Breiviki sõnul kaitses ta Norrat ja norralasi multikulturalismi ja islami eest. Süüdistaja tahtis teada, kes andis Breivikile mandaadi norralaste kaitsmiseks.

„Ei ole suveräänset riiki, mis oleks võinud mandaadi anda. Seega otsustasin ise,“ vastas Breivik.

Breiviki sõnul annab võitlema asunud rühmitus ise endale õiguse. Breivik kordas, et templirüütlid on toimiv võrgustik, millesse ta kuulub.

Süüalune vastab süüdistaja küsimustele rahulikult ja naeratab tihti.