“Ma arvan, et poliitiline olukord on väga halb, sest süveneb võimu ja rahva vastasseis, õiguskaitseinstitutsioonid pingestavad seda kõikide vahenditega,” ütles hetkel puhkust veetev valitsusjuht usutluses ajalehele Vakaru ekspresas, kommenteerides seimis lahvatanud korruptsiooniskandaali.

Peaminister tunnistas, et ta ei suuda eristada, “kus on tegemist juriidilise tegevuse ja kus poliitiliste sammudega”. “Õiguskaitseinstitutsioonid ei peaks nõnda töötama,” leidis Brazauskas.

“Ei saa olla nii, et kõik võimul olijad on pahad, ent vari heidetakse ju kõigile. Kui üks inimene tegi midagi inetut, heidetakse vari tervele erakonnale, parlamendile, valitsusele. Tuleb vahet teha, kus on õiguskaitse ja kus inimese personaalne vastutus,” ütles peaminister.

Eriti häirib teda asjaolu, et arvamusküsitluste tulemuste järgi peab veerand elanikest Sotsiaaldemokraatlikku Parteid kõige korrumpeerunumaks.

“Te öelge mulle, milliste printsiipide alusel sellised järeldused tehti? Ma ei mõista. Millised on faktid? Olgu, poliitik tabati pahateolt, seda ma ei eita. See on inimlik vastutus. Ent miks süüdistatakse võimuinstitutsioone? See on riigivalitsemise kriis,” sõnas Brazauskas.

Mõni nädal tagasi esitas peaprokuratuur seimile palve võtta kolmelt seimiliikmelt saadikupuutumatus, ent seimis enamust omav Sotsiaaldemokraatlik Partei oli selle vastu, mistõttu prokuratuur oli sunnitud uurimise korruptsioonikahtluste suhtes lõpetama.

AS-i Rubicon tegevust puudutava kohtueelse uurimise käigus tekkis prokuratuuril kahtlus, et sotsiaaldemokraadist asespiiker Vytenis Andriukaitis, võimuliitu kuuluva sotsiaalliberaalse erakonna Uus Aeg esindaja Vytautas Kvietkauskas ja üks opositsioonilise Isamaaliidu liidreid Arvydas Vidžiunas võisid võtta pistist Rubiconile soodsate seaduste läbisurumisel parlamendis ja kohalikes omavalitsustes.