Rahvas on kogunenud varjualustesse, mis on pungil täis inimesi ja koduloomi. Toitu ja ravimeid napib, vahendab Associated Press.

Tulvades on hukkunud 36 inimest. Vihmasadu on Brasiilia 26 osariigist kümnes kestnud juba kaks kuud. Tulevateks nädalateks ennustatakse sama.

Tsiviilkaitseametniku Walkíria Coelho sõnul ujusid läbi Santaremi linna alligaatorid. Skorpionid kogunesid samadesse kõrgematesse veest välja ulatuvatesse paikadesse kui inimesedki. Vigastustest pole siiski teatatud.

Vees ujuvad ka närilistest toituvad roomajad, keda kohalikud nimetavad uss-sisalikeks, kes näevad välja nagu hiiglaslikud valged vihmaussid. Nende hammustus on piinarikas.

„Seni pole keegi siin hammustada saanud. Põhiline, mida me oma lastele ütleme, on et nad vette ei läheks,” räägib Palmeiro da Costa oma kanuust.

Võimud on mures tuhandete inimeste pärast, kes on päevi ilma toidu ja puhta veeta muust maailmast ära lõigatud.

Kõige rängemini on üleujutused tabanud Maranhão osariiki. Jõgede veetase on tõusnud 30 sentimeetrit. Tulvavesi on lõhkunud sildu ja mõned jõed on muutunud liiga ohtlikuks, et mööda neid abi kohale viia. Piauí osariigi äärealadele ei ole abi võimalik kohale viia ei lennukite ega autodega. Üle jäävad ainult paadid.

Sõjavägi evakueeris Maranhão osariigi linnadest, kus majakatused vaevalt veest välja paistavad, tuhandeid inimesi. Inimesed majutati koolidesse ja telkidesse.

Manausi džunglilinna juures on suur Amazonase lisajõgi Rio Negro ainult meeter 1953. aasta rekordtasemest allpool ja ekspertide sõnul lüüakse rekord juunis. Altamiras sadas kolme tunniga rohkem vihma kui tavaliselt kahe kuuga.

„Sellest võib tulla kõige rängem üleujutus läbi aegade,” ütles Brasiilia rahvusliku veeagentuuri spetsialist Joaquim Godim. „Kindlasti on see üks hullemaid läbi aegade.”