Mässud Brasiilia rikkaima ja rahvarohkeima osariigi Sao Paulo ülerahvastatud vanglates kestsid 25 tundi ja lõppesid esmaspäeval kokkuleppega, mille järel hambuni relvastatud politseivägede liikmed sisenesid Ladina-Ameerika suurimasse vanglasse Carandirusse.

Osariigi inimõigustekomisjoni esimehe Renate Simoesi sõnul alustati kongides läbiotsimist, kuid rahutustes hukkunute täpset arvu ei saa teada, enne kui otsingud on lõppenud.

Mäss algas pühapäeva lõuna ajal, kui 20.000 vangi võtsid külastusajal pantvangi kinnipeetavate sugulasi, sõpru ja vangivalvureid. Esmaspäeva pealelõunaks oli rahutustega ühinenud 29 vanglat.

Kokkupõrgetes sai surma vähemalt 16 vangi. Üks leiti noahaavade ja kägistamisjälgedega, kolm relvastamata vangi lasid maha politsei eriüksuste liikmed. Üks mees leiti pooduna.

Mässu korraldas mõjukas vanglajõuk Pealinna Esimene Komando (PCC), et takistada oma liidrite üleviimist Carandirust teistesse Sao Paulo vanglatesse. Üleviimine otsustati pärast seda, kui möödunud nädalal mõrvati väidetavalt PCC käsul Carandirus viis vangi.

Inimõiguslaste sõnul andis rahutusteks tõuke vanglate ülerahvastatus ja kinnipeetavate piinamine, mistõttu PCC-l oli lihtne endale toetajaid leida. Brasiilia vanglates istub 230.000 inimest, kes korraldavad väljaastumisi sageli.

28 vanglat saadi kontrolli alla esmaspäeva õhtupoolikul. Viimaks soostusid ka Carandiru kinnipeetavad vabastama oma pantvangidest sugulased, kes olid vabatahtlikult kohale jäänud, et kaitsta omakseid võimalike politseirünnakute eest.