Brasiilia föderaalpolitsei teatas, et Vaccari vahistati tema kodus São Paulos ja viidi riigi lõunaosa Curitiba linna. Seal mõistetakse tema üle kohut altkäemaksuvõtmises ja rahapesus süüdistatuna, vahendab Reuters.

Vaccari arreteerimine võib viia juurdluse presidendile lähemale, kui leitakse, et naftafirmast Petróleo Brasileiro SA välja pumbatud raha võidi kasutada Rousseffi 2010. ja 2014. aasta valimiskampaaniates.

Föderaalkohtunik Sérgio Moro andis korralduse Vaccari vahistamiseks pärast seda, kui viis süüalust tunnistasid kokkuleppemenetluse raames, et Petrobrasi palgatud insenerifirmad võtsid naftafirmalt ülemäära suurt tasu ja tulu kanti Vaccari kaudu üle tööliste parteile.

„Igaüks, kes vastutab selliste tõsiste kuritegude eest, sealhulgas poliitilise partei laekuri seisundi kasutamise eest kuritegeliku raha kogumiseks ja poliitilise süsteemi korrumpeerimiseks, on oht avalikule korrale,“ teatas Moro.

Vaccari on Rousseffile lähim poliitikategelane, kes aastavanuse Petrobrasi skandaali pärast vahistatakse. Juurdlus paiskas Rousseffi valitsuse kriisi tema teise ametiaja alguses, kui sellesse kaasati 47 poliitikut, kes peale ühe on kõik valitsuskoalitsioonist.

Petrobrasi endised juhtivtegelased on öelnud, et Vaccari kõrvaldas üle 200 miljoni dollari, mis saadi ülehinnatud ehitus- ja inseneriteenuste lepingutest.

Vaccari ja tööliste partei väidavad, et kõik ehitus- ja insenerifirmade kampaaniaannetused olid seaduslikud ja valimisvõimude juures registreeritud.

Föderaalprokurör Carlos Fernando dos Santos Lima ütles, et uurijad on leidnud olulisi tõendeid. Üks firma maksis 1,5 miljonit reaali (487 000 dollarit) graafikafirmale, mis ei andnud vastu mingeid teenuseid, ning raha sattus annetusena parteikassasse.

Rousseff väidab, et ei tea Petrobrasi skeemist midagi, kuigi ta oli selle toimimise ajal naftafirma juht. Skandaal on aga esile kutsunud üleriiklikud meeleavaldused Rousseffi valitsuse vastu ja üleskutsed tema tagandamiseks.