Aastatel 2003-2005 president Lula personaliülemana töötanud José Dirceu (66) oli üks valitseva töölispartei liidreid. Kohtu hinnangul oli Dirceu välja töötanud skeemi, millega üritati seadusandjaid president Lula toetamise eesmärgil ära osta, vahendab BNS.

Kohus mõistis endisest advokaadist Dirceu korruptsiooni ja vandenõu paragrahvide alusel 10 aastaks ja 10 kuuks vangi.

"Süüdistatava vastutuse ulatus on äärmiselt suur," ütles kohtunik Joaquim Barbosa kohtu otsust kommenteerides.

"Ta kasutas enda nii parteis kui föderaalvalitsuses juhtivate ametikohtadega kaasnevaid eelised korruptsioonikuritegude toimepanemiseks," märkis Barbosa.

Dirceud süüdistatakse maksumaksja raha eest teistesse erakondadesse kuuluvate seadusandjate äraostmises.

Lula "paremaks käeks" peetav Dirceu oli sunnitud 2005. aastal skandaali päevavalgele tulles tagasi astuma. Dirceu on pistiseandmist alati eitanud.

Prokuröride süüdistuste kohaselt pärines pistiseks ette nähtud raha riigiettevõtete reklaamieelarvetest ning kõrvaldati sealt Valério nime kandva ettevõtte kaudu.

Ülemkohus kinnitas oktoobris häälteostmisskeemi olemasolu aastatel 2003-2005 ning mõistis 13-st Lula valitseva koalitsiooni moodustanud nelja parteisse kuuluvast süüalusest 12 süüdi.

Augusti alguses alanud kohtuprotsessi käigus on süüdi mõistetud 22 süüalust.

Tegemist on Brasiilia tähtsaima korruptsiooniskandaaliga alates Fernando Collor de Melo tagasiastumist 1992. aastal pärast seda, kui Senat oli ta korruptsioonis süüdi tunnistanud ning otsustas mehele kaheksaks aastaks riigiametis töötamise keelata.